Denník N

Čo vypadlo na Lopatku v MH Manažmente: Pente vyplatili 33 miliónov a Bžán chce vysúdiť odmenu 77 miliónov

Ľuboš Lopatka. Foto N - Tomáš Benedikovič
Ľuboš Lopatka. Foto N – Tomáš Benedikovič

Uprostred koronakrízy bolo zverejnené, že nástupcu Fondu národného majetku, štátny MH Manažment, bude viesť skúsený krízový manažér Ľuboš Lopatka, ktorý počas kabinetu Ivety Radičovej aspoň na čas zreformoval Sociálnu poisťovňu.

Krátko nato sme sa však tiež dozvedeli, že ministerstvo hospodárstva chce aj po odporúčaniach Najvyššieho kontrolného úradu MH Manažment zrušiť.

No i keby Lopatka MH Manažment iba rozpustil a pochoval, stále to môže byť dosť prínosná misia – ak sa podarí od šestice štátnych teplární v Bratislave, Košiciach, Žiline, Trnave, Martine a vo Zvolene odstrihnúť predražených subdodávateľov s politickým krytím.

Krízový manažér pre Denník E hovorí aj o tom, aké riešenia chce vláde navrhnúť pre štátne kúpele v Sliači, bratislavskú burzu cenných papierov či bratislavskú Polikliniku Tehelná. A predstavu má aj o tom, ako by mal štát naložiť so svojimi zostávajúcimi podielmi v podnikoch autobusovej dopravy SAD.

V rozhovore sa dočítate aj to:

  • prečo sa vracia do služieb štátu, aj keď sa po pôsobení v Sociálnej poisťovni zaprisahával, že pre štát už pracovať nebude,
  • ako veľmi oberajú teplárne o profity nevýhodné zmluvy s privátnymi subdodávateľmi,
  • prečo je jedna zo štátnych teplární už na hrane insolvencie,
  • ako ho mrzí, že MH Manažment vyplatil Pente 33 miliónov eur vysúdených v spore o odbery tepla z jej bývalého bratislavského paroplynu,
  • ako sa nové vedenie MH Manažmentu vyrovnáva s prestrelenými odmenami pre Radomíra Bžána a ďalšie advokátske kancelárie
  • a prečo si vo vedení MH Manažmentu necháva jeho bývalého smeráckeho šéfa Andreja Holáka, ktorý bol pri škandalóznom mýtnom tendri.

Pred nástupom na čelo MH Manažmentu ste viedli Výskumný ústav zváračský, ktorý spoluovládajú páni Ján Sabol, Jozef Špirko a Vladimír Brodňan. Prečo ste z ústavu odišli?

To bolo moje dobrovoľné rozhodnutie, nikto ma nevyháňal alebo niečo podobné. So spomenutými pánmi som mal a mám aj naďalej nadštandardné vzťahy.

V ústave boli dve hlavné misie. Prvá bola zastabilizovanie hospodárenia, čo sa čiastočne podarilo. Druhá vznikla mimovoľne a nečakane. Zrekonštruovali sme hlavnú budovu ústavu a priestory sme prenajali ministerstvu spravodlivosti.

Zváračský ústav ste chceli nastaviť tak, aby prinášal viac prínosných inovácií celému slovenského sektoru strojárstva a automobilového priemyslu. To sa podarilo?

Keby som povedal, že sa to podarilo, tak by som preháňal. A keby som povedal, že sa neurobilo nič, tak to asi tiež nie je pravda. Ústav získal nové kompetencie a rozšírili sme jeho core biznis. Dôležité je, že som pomyselné kľúče od ústavu odovzdal svojmu nástupcovi pánovi Rastislavovi Počubayovi.

Nikdy nehovor nikdy

Prečo ste sa rozhodli prevziať práve MH Manažment?

Na práci pre MH Manažment ma najviac zaujali štátne teplárne. Doteraz nikto nevyužil možnosť riadiť ich sieťovo a využiť všetky synergie a efekty, ktoré to prináša. Sieťový alebo holdingový spôsob riadenia je bežný v privátnom svete, tam by nikto nikdy neriadil šesť teplární tak solitérne a hlúpo, ako to robil štát.

Rovnaký model sme aplikovali pre 17 nemocníc vo Svete zdravia.

Čo rozhodlo, že sa opäť vraciate do štátnej organizácie? Po svojom pôsobení v Sociálnej poisťovni ste vyhlásili, že pre štát už asi pracovať nepôjdete, lebo aj keď tam človek niečo vybuduje, ďalšia politická garnitúra to po najbližších voľbách znova pokazí.

Opravím vás, ja som nehovoril „asi“, ja som hovoril kategoricky, že pracovať pre štát nebudem, lebo je to

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Doprava

Firmy

Rozhovory

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie