Denník N

Šrámy máme a nikto nebude tento rok rátať, či bude v zisku. Hlavné však je, že sa to otáča, hovorí biznismen Jakubec

Pavol Jakubec. Foto N - Tomáš Benedikovič
Pavol Jakubec. Foto N – Tomáš Benedikovič

O tom, ako sa po znovuotvorení ekonomiky rozbieha slovenský biznis, sme hovorili s Pavlom Jakubcom, ktorý popri známych cukrovinkárňach I.D.C.Holding vlastní aj dolnovestenické gumárne Vegum, sieť kaviarní CoffeeShop Company a je aktívny aj v developerskom biznise.

V rozhovore sa tiež dočítate:

  • prečo sa tak darí cukrovinkám, ale s kaviarňami má dlhodobo problémy,
  • prečo v gumárňach musel za krátky čas dvakrát meniť manažment,
  • čo ešte stále chýba vládnej pomoci v boji s koronakrízou,
  • ako sa mu spolupracuje s kontroverzným podnikateľom Andrejom Kollárom z bývalej nebankovky 1. garantovaná
  • a ako vidí odovzdávanie biznisu jeho dvom dcéram.

Ako sa vám darí s vašimi dvomi najväčšími firmami po znovuotvorení ekonomiky? Dochádza k oživeniu odbytu?

Potravinári naozaj prežili koronavírus dobre. Našim cukrovinkám pokrivkával iba odbyt v Poľsku. Mali sme problém s dopravou a bez problémov sme ďalej vedeli vyvážať iba na český trh, ktorý je už pre nás dokonca významnejší ako domáci trh. Vlani sme doma predali vyše 13-tisíc ton cukroviniek, no v Česku 14-tisíc ton.

Teraz už, samozrejme, vývozy nič nebrzdí. Tak v Poľsku, ako aj v Maďarsku sme sa dostali na bežné objemy predaja.

Čo je najdôležitejšie – vírus sa nám nedostal do výroby. Potravinári sú z hygienického hľadiska neustále veľmi sledovaní, dávame si na to veľký pozor. To, čo sa v iných fabrikách zavádzalo iba narýchlo, u nás funguje stále.

Radosti i strasti s gumárňami

Ako prešiel krízou Vegum a ako je na tom teraz s objednávkami od výrobcov áut a bielej techniky?

Vegum mal po prepuknutí krízy najväčšie poklesy objednávok práve z automobilového biznisu, ktorý bežne kryje zhruba 36 percent jeho odbytu. Mierne sa však spomalili aj naše dodávky pre výrobcov práčok. Rýchlo sme preto prepúšťali asi 50 agentúrnych pracovníkov, ale počty kmeňových ľudí sme neredukovali, i keď sme pracovali len tri či štyri dni v týždni.

Pomohli nám aj výpomoci od vlády. Za marec až máj sme pre Vegum čerpali 177-tisíc eur. Dostali sme ich relatívne rýchlo, a aj preto sme nemuseli prepúšťať. Prečkali sme to a jún nás už vracia zvýšenými objednávkami do bežných koľají.

Ako sa vám zvyšujú?

Ešte nie sme na normále, ale posúvame sa k nemu. Bežne máme mesačné tržby na troch miliónoch eur, za jún utŕžime 2,4 milióna eur. To by už malo stačiť na to, aby sme vedeli uhrádzať všetky záväzky a nikto nás nedal do konkurzu. Počas prvých mesiacov krízy sme však s tržbami boli len na polovici normálu. Teraz pomáha, že už aj automobilky sa prebudili a pridávajú zmeny. V celom biznise už cítiť viac optimizmu.

V apríli tu pritom bola beznádej, nikto nevedel, ako to bude ďalej. Či to bude celé trvať ešte pol roka, rok alebo či sa ešte vôbec rozbehneme.

Samozrejme, šrámy máme a nikto nebude tento rok rátať, či bude v zisku. To teraz nikoho nezaujíma. Ani mňa ako akcionára. Kľúčové je, že sme to prežili, a ja aj ďakujem všetkým našim ľuďom za to, ako to prečkali tiež a brali to celé s pokorou. Odkladmi splátok nám pomohli aj naše banky. I keď jedna viac ako druhá. Celkovo však banky neboli agresívne a vnímali naše problémy s pochopením.

Časť vášho výrobného sortimentu predstavujú aj hokejové puky, dodávate ich dokonca aj do kanadsko-americkej NHL. Kedy sa obnovia objednávky?

Samozrejme, tak

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Firmy

Ekonomika

Teraz najčítanejšie