Denník N

Ako požiadať o dotáciu na nájomné – krok po kroku

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Ministerstvo hospodárstva dnes spustilo podávanie žiadostí na dotáciu nájmov. Ako prvý prišiel na rad Prešovský kraj. Poradíme, ako ďalej postupovať.

1. Informačný servis

Pre prenajímateľov a nájomcov pripravilo ministerstvo hospodárstva na svojom webe sumár všetkých potrebných informácií na poskytnutie dotácie na úhradu nájomného. V ikone Dotácia na nájomné nájdu všetky informácie, ktoré potrebujú na vyplnenie žiadosti – všeobecné informácie, výzvu, samotnú žiadosť. Jednoduchým jazykom tvorcovia aplikácie vysvetľujú, kto a na čo má nárok, aké podmienky musí spĺňať.

Sú tu zverejnené aj dokumenty úradu verejného zdravotníctva o zatváraní prevádzok, kde si môžu nájomcovia preveriť, na aké obdobie môžu dostať dotáciu. V jednoduchej kalkulačke si môžu pozrieť, akú vysokú dotáciu dostanú. Zistia tiež to, či nie sú podnikom v ťažkostiach.

Plusom sú praktické návody na elektronické podanie a podpis žiadosti, ako aj príklady a často kladené otázky. Nechýba ani informácia o tom, ako nájomca zaúčtuje dotáciu.

2. Žiadosti po krajoch 

Aby sa informačný systém pod množstvom žiadostí nezrútil, ministerstvo rozfázovalo podávanie žiadostí podľa krajov. Od 23. júna môžu o dotáciu žiadať prenajímatelia v Prešovskom kraji. Systém technicky nezabráni tomu, aby 23. júna podal žiadosť aj podnikateľ z Bratislavského kraja, no

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Pomoc ekonomike

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie