Denník N

Prečo sprivatizovať teplárne

Bratislava, 3. 11. 2015. Tepláreň Bratislavskej teplárenskej, a. s. Foto N – Tomáš Benedikovič
Bratislava, 3. 11. 2015. Tepláreň Bratislavskej teplárenskej, a. s. Foto N – Tomáš Benedikovič

Táto hus zlaté vajce neznesie, treba ju predať.

Autor je analytik INESS

So záujmom som si prečítal rozhovor s novým predsedom akciovky MH manažment, ktorá je niečo ako správca časti štátneho majetku. Rozhovor sa však primárne venuje štátnym teplárňam. Znalým netreba pripomínať, že pán Lopatka sa stal v oblasti verejnej správy istou formou legendy po svojom krátkom, ale intenzívnom pôsobení v Sociálnej poisťovni, kde sa pokúsil o niečo podobné ako Herakles na farme istého pána Augiáša.

V prvej časti rozhovoru pán Lopatka menuje, aké problémy našiel v štátnych teplárňach – zlé až katastrofálne finančné výsledky, plejádu nevýhodných zmlúv, investície so zápornou návratnosťou niekedy až bizarného charakteru (autoumyvárka), zaujímavé výhody pre manažment a niektorých zamestnancov napriek zlému hospodáreniu a v neposlednom rade prehraté súdne spory o desiatky miliónov eur.

Na priamu otázku, či by teplárne sprivatizoval, však odpovedal priamo – nie. „Problém jednorazového výnosu je vždy v tom, že je jednorazový. Našou ambíciou je spraviť z teplární dobre fungujúcu sieť.”

Sedliackemu rozumu takýto argument znie dobre a to je vlastne aj dôvod, prečo je v spoločnosti taká podpora pre štátne (ja to volám politické) vlastníctvo podnikov a odpor voči privatizácii. Ak hus znáša zlaté vajcia, neradno ju zarezať!

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Komentáre

Teraz najčítanejšie