Denník N

Šéf permanentného štábu Škodný: Miera mediálnej paniky bola asi výrazne vyššia, než bola realita

Peter Škodný Foto N - Tomáš Benedikovič
Peter Škodný Foto N – Tomáš Benedikovič

Peter Škodný viedol permanentný krízový štáb, ktorý skončením núdzového stavu prešiel do spiaceho režimu. Škodný je naďalej poradcom premiéra a diskutujú, ako ďalej.

V rozhovore sa dočítate:

  • prečo na Slovensku teraz málo testujeme,
  • ako budú fungovať, ak príde druhá vlna,
  • ako má fungovať aplikácia na mapovanie kontaktov a kedy by sme ju mohli mať,
  • či bola pandémia nafúknutá a
  • aký tím bol permanentný krízový štáb.

Pozeráte sa na Slovensko po skúsenostiach s permanentným krízovým štábom inak ako predtým?

Áno.

V čom?

Asi vo všetkom. Na jednej strane Slovensko prekvapilo ako krajina s obrovskou disciplinovanosťou a s pokorou voči COVID-19. Príjemne ma prekvapili aj mnohí ľudia v štátnej správe, ktorí ukázali, že sa vedia spojiť, keď treba, a vykonávať veci veľmi rýchlo a efektívne. Na strane druhej som bol prekvapený tým, ako sa mnohí správali alibisticky a egoisticky, prípadne konšpirovali.

Ak by prišla druhá vlna, neobávate sa, že ľudia nebudú tak ochotne opatrenia dodržiavať?

Bojím sa toho. Podla mňa sa môžu prejaviť dva efekty. Po prvé, spoločne sme veľmi dobre zvládli prvú vlnu. Väčšina ľudí vie, že to je preto, že sa správali zodpovedne. Ale podvedome si môžu povedať, že to nebolo až také strašné a môžeme povoliť. Druhý efekt, ktorého sa bojím viac, je konšpiračná scéna. Na začiatku trochu spala, ale teraz sa oveľa viac prebudila a môže to ovplyvňovať ľudí, ktorí nebudú chcieť veriť opatreniam a autoritám. Vidíme to už aj teraz – na jednej strane sa ľudia boja nákazy, ale keď sa ich pýtame, či sa dajú zaočkovať, povedia mnohí nie. Ak by sme sa dostali do podobnej situácie, efektivita opatrení preto môže byť nižšia.

Môže tieto hendikepy vykompenzovať pripravenosť štátu?

Áno.

Dnes teda máte lepší pohľad na verejnú správu ako pred pár rokmi, keď ste ju kritizovali?

Mám lepší pohľad na ľudí v štátnej správe. Systém ako taký je poplatný dobe, v ktorej vznikol, ako aj predchádzajúcim vládam.

Ak by ste chceli premiérovi alebo vláde odporučiť, čo by mali spraviť, aby štátna správa fungovala lepšie, čo by ste im povedali? 

Je veľmi dôležité, aby štátna správa mala schopnosť fungovať štandardným spôsobom aj v prípade krízy, či je to pandémia alebo čokoľvek iné, akurát sa musí prepnúť na inú rýchlosť a do iného režimu. Dôležité je spriechodniť procesy, ktoré sú možno niekde v zákonoch opísané, ale v skutočností nefungujú. Znamená to aj to, aby sa zabezpečil ich výkon, ale aj kontrola nad výkonom a zabezpečenie predpokladov pre ich výkon. Mnohokrát sa povie, že tu je príkaz, ale nik nerieši, ako sa bude vykonávať, kto ho bude vykonávať, ako zabezpečiť kontrolu a ako to urobiť tak, aby to celé na 100 percent fungovalo, vtedy, kedy má.

Kde ste počas krízy videli, že to nefungovalo? 

Na začiatku to boli osobné

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Koronavírus

    Rozhovory

    Ekonomika, Slovensko

    Teraz najčítanejšie