Denník N

Sulíkov nápad vymeniť za eurofondy pouličné lampy vo všetkých obciach je nereálny

Ilustračné foto – TASR
Ilustračné foto – TASR

Európska komisia má už teraz výhrady k plateniu projektov pouličného osvetlenia z eurofondov. Doterajšie testy navyše ukázali, že solárne nabíjanie je na jeseň a v zime na väčšine územia Slovenska veľmi nespoľahlivé.  

Autor je energetický analytik

Pouličné osvetlenie je už celé desaťročie obľúbenou témou rôznych ministrov hospodárstva, ktorí ho zaraďujú ako „trvalky“ medzi prioritné programy míňania eurofondových zdrojov. Mám s tým osobnú skúsenosť – modernizáciou verejného osvetlenia našich miest a obcí som sa intenzívne zaoberal počas svojho pôsobenia v Slovenskej inovačnej a energetickej agentúre a pri príprave projektov Prešovského samosprávneho kraja v rámci podporného programu ELENA financovaného Európskou investičnou bankou.

Ďalším ministrom, ktorý otvorene deklaruje svoj „fanúšikovský“ vzťah k pouličným lampám, je Richard Sulík. V rozhovore pred pár dňami vyhlásil, že na koaličnej rade do zásobníka projektov navrhol, aby sa vo všetkých obciach vymenilo osvetlenie za také, ktoré nepotrebuje prúd, ale aby to boli pouličné lampy, ktoré majú solárny článok, baterku a LED žiarovku s nízkou spotrebou.

„Také už existujú, ani to nie je až také drahé,“ sebavedome dodal s tým, že by to bolo rýchle a „zrazu by sme mali o niekoľko percent nižšiu spotrebu elektriny“.

Komisii to nebude považovať za dobrý nápad

Faktom je, že pred desiatimi rokmi malo

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Ekonomika

Teraz najčítanejšie