Denník N

Vláda teraz pomoc firmám nezvýši, aj keď jej to poradcovia odporúčali už pred mesiacom

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Ministerstvo práce bude v lete vyplácať príspevky prvej pomoci firmám a zamestnancom v rovnakej výške ako doteraz, zo široko prijatého plánu na navýšenie pomoci teda nebude nič.

Pomoc podnikom v kríze sa zvyšovať nebude. „Vláda nateraz schválila uznesením 306 z 20. 5. 2020 predĺženie obdobia realizácie projektu „Prvá pomoc“ aj na jún a júl za rovnakých podmienok. O ďalšej možnej pomoci prebiehajú rokovania,“ uviedlo ministerstvo práce.

Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) následne pre Denník E povedal, že zvýšiť príspevky pomoci majú v pláne pri trvalom kurzarbeite. „Plánujeme to pri trvalej schéme kurzarbeit. Od 1. júla však umožníme prestup z 3A do 3B, aby si mohli zamestnávatelia vybrať medzi systémom kurzarbeit a poklesom tržieb na každého zamestnanca. Samozrejme, aj opačne z 3B do 3A,“ povedal Krajniak.

Podľa Jozefa Mihála, experta SaS na dane a odvody, je 3A výhodné pre podnikateľa vtedy, keď má pomerne veľa zamestnancov na prekážkach, a 3B vtedy, keď už zamestnanci chodia do roboty, ale má pomerne veľký prepad tržieb a robí na sklad. V praxi bude teda možnosť prechádzať medzi rôznymi druhmi pomoci pre niektorých podnikateľov cestou, ako získať od štátu legálne viac.

Na koaličnej rade zvýšenie pomoci nedohodli

Zvýšenie príspevkov prvej pomoci,

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie