Denník N

Obce žiadajú triedenie odpadu z kuchýň odložiť, Budaj chystá ostrú kampaň, aby sa povinnosti nevyhli

Kompostáreň vo Svätom Jure. Ilustračné foto - TASR
Kompostáreň vo Svätom Jure. Ilustračné foto – TASR
  • Mnohým samosprávam na budúci rok pribudne povinnosť triediť kuchynský odpad.
  • Predstavitelia miest a obcí hovoria, že sa nestíhajú dobre pripraviť, a žiadajú odklad.
  • Minister životného prostredia Ján Budaj nie je odkladu naklonený, chystá kampaň.
  • Ak to bude povinné, obce podľa šéfa ZMOS triediť odpad síce budú, ale často skončí nevyužitý na skládkach.
  • Povinnosť sa netýka všetkých samospráv, väčšie mestá majú viac času.

Mnohým samosprávam od nového roka pribudne povinnosť triediť kuchynský odpad. Bioodpad končí v smetných nádobách nielen v mestách, ale aj na vidieku, kde majú ľudia záhrady a môžu ho bez problémov zhodnotiť domácim kompostovaním.

Na Slovensku však chýba distribučný systém kompostovateľných nádob do domácností, technológie na spracovanie kompostu aj spôsob kontroly.

Povinnosť triediť odpad z kuchýň chcú obce odložiť o jeden rok. Argumentujú tým, že finančne a technicky to teraz nevedia zvládnuť. „Idú do toho obrovské financie, hlavne do technologickej stránky,” hovorí predseda Združenia miest a obcí Slovenska Branislav Tréger.

Prípravy na novú povinnosť spomalila aj koronakríza, do konca roka obce nestíhajú uzavrieť verejné obstarávania.

Šéf ZMOS Branislav Tréger hovorí, že povinnosť triediť kuchynský bioodpad treba odložiť o rok. Samosprávy majú podľa neho problém stihnúť termíny finančne aj technicky. Foto – TASR

V drvivej väčšine podľa Trégera obce odpad z kuchýň triediť budú, ale len preto, že to bude povinné. „Málo obcí či miest si to dovolí nerešpektovať.”

Druhá vec je, že odpad podľa neho nakoniec môže skončiť na skládkach: „Je to podobné ako pri plastoch. My ho vytriedime, no potom to na skládkach stojí, najmä farebný plast. Nikto to neodvezie ani nespracuje.“

Preto sa v združení prikláňajú skôr k inej ceste, teda snažiť sa, aby odpad, napríklad plasty, vôbec nevznikal. Tréger vyberá z okolitých krajín ako príklad Nemecko, kde minulú stredu (24. júna) zakázali úplný predaj jednorazových plastov. Zákaz začne platiť v júli budúceho roka.

Viac vytriediš, menej zaplatíš

Ak by v samosprávach dokázali zabezpečiť dôsledné triedenie odpadov, nemusia sa znova dvíhať ceny za ich odvoz. Z roka na rok totiž

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Odpad

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie