Denník N

Košice mohli mať vykurovanie z termálneho prameňa, miesto toho im štát postavil v meste spaľovňu biomasy

Geotermálny vrt v Ďurkove pri Košiciach Foto - TASR
Geotermálny vrt v Ďurkove pri Košiciach Foto – TASR

SPP má na horúcu vodu výdatné vrty, ktoré nevie využiť. Štát má v Košiciach tepláreň, ktorá sa chce zbaviť fosílnych palív. Základné projekty už existujú, stačí to teraz všetko spojiť.

Autor je energetický analytik

Návštevu nového ministra hospodárstva Richarda Sulíka v Košiciach využila košická samospráva na opätovné pripomenutie, že mesto Košice má možnosť využitia významného energetického potenciálu ložiska geotermálnej vody pri obci Ďurkov pri Košiciach. Ide o informáciu známu už od 90. rokov, okolo ktorej však koluje veľa fám a nedorozumení.

Dvadsať rokov starý vrt

Ešte dávno pred začatím rokovaní o prijatí Slovenska do EÚ bolo s využitím predvstupových fondov Phare poľskými vrtnými expertmi na objednávku SPP úspešne vyvŕtaných niekoľko vrtov. Rozhodujúci bol zložitý horizontálne uklonený vrt, ktorý zachytil veľmi výdatnú šošovku horúcej vody starého mora, čo ostala milióny rokov uväznená v hĺbke zhruba tri kilometre.

Táto voda je ohrievaná stále veľmi vysokým teplotným spádom, ktorý je zase pozostatkom, v geologických meradlách pomerne nedávnej, vulkanickej činnosti priľahlého pohoria Slanských vrchov. Výdatnosť, ako aj teplota vody na ústí vrtov okolo 120 stupňov, ju veľmi dobre predurčujú na energetické využitie – na vykurovanie neďalekých Košíc.

Projekt už existuje

Nie je pravdou, že odvtedy sa s projektom nijako nepohlo. V košickej teplárni ešte v polovici predchádzajúceho desaťročia

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Klimatická kríza

Ekonomika

Teraz najčítanejšie