Denník N

Dvaja bankári vysvetľujú, čím presvedčili Matoviča, aby im veril

Šéf Slovenskej sporiteľne Peter Krutil a šéf Tatra banky Michal Liday. Foto N - Vladimír Šimíček
Šéf Slovenskej sporiteľne Peter Krutil a šéf Tatra banky Michal Liday. Foto N – Vladimír Šimíček

Keďže Boris Kollár nezvolal mimoriadnu schôdzu parlamentu, do pléna sa dostane s oneskorením aj odpustenie platenia bankového odvodu bankami v druhom polroku. Zástupcovia Slovenskej bankovej asociácie hovoria, že to nie je problém, memorandum, ktoré podpísali s vládou, berú vážne. Šéf Slovenskej sporiteľne Peter Krutil a šéf Tatra banky Michal Liday v rozhovore vysvetľujú:

  • ako sa rokovalo s vládou, ako bankári šokovali prepočtami vplyvu odvodu na dlhopisy a prečo Igor Matovič mohol zmeniť svoj názor na banky;
  • prečo štedrosť v úverovaní počas pandémie skončila, prečo začali odmietať podnikateľov žiadajúcich o úver a čo na tom zmenia štátne garancie;
  • ako vidia oživenie ekonomiky a prečo je tu taký pokoj, hoci máme za dverami krízu najväčšiu od druhej svetovej vojny;
  • že ľudia môžu mať prístup k úverom zložitejší, i keď sa banky čo najviac priblížia podmienkami k tomu, čo bolo obvyklé pred koronou.

O zákulisí rokovania

Prekvapilo vás, keď o vás premiér Matovič na tlačovke rozprával tak pekne? O tom, ako banky najprv vnímal ako bohaté, ktorým treba dať po krížoch, no nakoniec názor zmenil?

Peter Krutil: Aj my sme prichádzali na stretnutie s nejakým obrazom ministra a premiéra a teraz máme úplne iný obraz.

Michal Liday: My sme neprišli s vládou tvrdo vyjednávať o zrušení bankového odvodu napriek presvedčeniu o jeho benefite pre celý ekosystém. Prišli sme hľadať riešenie, ktoré bude výhodné pre všetkých. Motiváciu sme mali identickú. Hneď sme pochopili, že rokovania nebudú o tom, kto z koho. Tento moment pravdepodobne premiér pocítil a potom to prezentoval ako svoj pocit zmeny postoja k bankovému sektoru.

Naozaj máte pocit, že vás už vtedy chápal, alebo sa to tak vyvinulo počas ďalších mesiacov? 

Peter Krutil: Na prvom stretnutí bol prekvapený naším prístupom a na konci stretnutia bol otvorenejší než na začiatku. Mal nejaké očakávania, ale stretnutie išlo v inom duchu. Snažili sme sa hľadať riešenia, o bankovom odvode sme sa bavili možno dve minúty na záver stretnutia. Len sme sa dohodli, že to prejdeme neskôr. Hovorili sme o krátkodobej a dlhodobej likvidite štátu, to bol marec, apríl. Potom prišla diskusia o moratóriu na splácanie úverov, to zabralo veľa času, a až potom záruky a odvod.

Ako to podľa vás vnímali politici v marci, keď si štát nevedel požičať, koľko potreboval, a vy ste ako veľkí investori na trhu chýbali? 

Peter Krutil: My sme úplne nechýbali, aj keď sme išli do obchodov nie v najväčších obchodoch. Ale chýbali zahraniční investori. Bola to reakcia na situáciu, ktorá prišla znenazdajky a naraz.

Michal Liday: Pre banky vznikla veľmi nejasná a neprehľadná situácia. Potrebovali sme sa v nej zorientovať. Nákup štátnych dlhopisov je investičné rozhodnutie. Lenže vtedy sme sa koncentrovali na to, či máme základné životné funkcie banky pod kontrolou. Hovorím o likvidite či kapitáli.

Na druhej strane, začiatkom marca osciloval výnos desaťročných dlhopisov okolo nuly. Kúpiť dlhopisy za nulu, pri ktorých sa započítava bankový odvod, bola nevýhodnejšia alternatíva, ako uložiť ich za nulu v ECB. Po zohľadnení bankového odvodu to nedávalo ekonomický zmysel. Do tretice, vtedy prišlo k výraznej volatilite na trhu, výnosy dlhopisov kolísali. To bankám narušilo ich limity, blížili sa k naplneniu. Nemohli teda robiť také investičné rozhodnutia. V apríli sa to napravilo, urobili sme výrazné nákupy dlhopisov, trh sa upokojil.

Boli toto momenty, ktoré potom pomohli urýchliť debaty aj okolo odvodu? 

Peter Krutil: Určite to pomohlo k pochopeniu. Skupina ľudí, ktorí boli na druhej strane stola, prišla do vlády krátko predtým. Na dlhopisoch si vedeli prerátať, čo odvod znamená pre ekonomiku a pre štát. My platíme bankový odvod aj zo štátnych dlhopisov. Takže sa do očakávaných výnosov dlhopisov premieta.

Bolo to pre nich šokujúce? 

Peter Krutil: Wow moment bol, keď sme im nakreslili, o koľko

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Banky a poisťovne

Pomoc ekonomike

Ekonomika

Teraz najčítanejšie