Denník N

Lacné nákupy z Číny sa predražia, dôvodom nie je len zmena v DPH

Zdroj - Slovenská pošta
Zdroj – Slovenská pošta

Ak dnes nakupujete v zahraničných e-shopoch tovar z Ázie, do hodnoty nákupu 22 eur clo ani DPH väčšinou neplatíte. Na budúci rok sa však začnú preclievať takmer všetky zásielky prichádzajúce z krajín mimo Európskej únie. Po novom sa aj z takýchto zásielok bude vyberať daň, v niektorých prípadoch clo a nevyhnete sa ani colnému konaniu.

Vyplýva to z európskeho nariadenia, ktorého cieľom je zrovnoprávniť trhové podmienky a ukončiť zvýhodnený dovoz zásielok z krajín mimo Európy, predovšetkým z Ázie a najviac z Číny.

Nariadenie malo začať pôvodne platiť od januára budúceho roka, ale pre koronakrízu to môže byť až od júla 2021. Pri colnom konaní sa už bude síce vypĺňať menej údajov, zároveň sa však rozširuje vyrubenie poplatku DPH a cla aj pre tovar do hodnoty 150 eur.

Dnes sa končí pripomienkové konanie k novele zákona o DPH, ktorá túto zmenu zapracováva do našej legislatívy. Podľa novely už nebudú DPH z dovozu tovaru z tretích krajín vyberať colníci, ale priznanie a zaplatenie DPH za zákazníka urobí pošta alebo dopravca tovaru.

DPH aj colné konanie

Ak si dnes objednáte napríklad puzdro na mobil za 10 eur, pošta vám

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie