Denník N

Týždeň v európskej ekonomike: Právny štát by mal byť podmienkou eurofondov, hovoria tí, čo platia

Angela Merkelová, Andrej Babiš a Viktor Orbán. Foto - TASR/AP
Angela Merkelová, Andrej Babiš a Viktor Orbán. Foto – TASR/AP

Autor je vydavateľom portálu Euractiv.sk

  • Podmieňovanie eurofondov právnym štátom žiadajú najväčší prispievatelia aj Európska komisia.
  • Lídri krajín Latinskej Ameriky chcú obchodnú dohodu s EÚ do konca roka, viacero európskych krajín však kladie podmienky.
  • Pre Nemecko je dátová ekonomika prioritou, presadzuje projekt Gaia-X.

1. Podmieňovanie eurofondov právnym štátom

Podľa komisárky pre spravodlivosť Věry Jourovej by krajiny Európskej únie mali dostať peniaze z fondu obnovy na oživenie hospodárstva po pandémii COVID-19 iba za predpokladu, že majú spoľahlivé súdy a poistky proti korupcii.

V tejto otázke zatiaľ nepanuje medzi členskými štátmi zhoda. Niektoré krajiny vrátane Nemecka, Francúzska, Švédska a Holandska by rady videli prísne podmienky a vo svojich predstavách sa viac-menej zhodujú s Komisiou.

Iné – napríklad Maďarsko či Česká republika – s takýmto podmieňovaním nesúhlasia. Slovensko sa oficiálne proti podmienke nestavia.

Ako to môže fungovať

Európska únia dostala nástroje na ochranu právneho štátu s Lisabonskou zmluvou. Najsilnejšou zbraňou má byť procedúra podľa článku 7 Zmluvy o fungovaní EÚ. Na jej základe je možné postihnúť štát, ktorý ohrozuje mechanizmy právneho štátu, aj odobratím hlasovacích práv.

Prípad Maďarska a Poľska však ukazuje, že je to ťažko použiteľný nástroj. Komisia si nedokáže vynútiť od problémových krajín naplnenie odporúčaní, najvyššiu sankciu môže zablokovať veto ktorejkoľvek krajiny. Budapešť tak môže v najhoršom podržať chrbát Varšave a naopak.

Účinnejším nástrojom má byť pozastavenie európskych peňazí krajine, ktorá ohrozuje právny štát. Podľa aktuálneho návrhu by to bola práve Európska komisia, ktorá by mohla odporučiť zastaviť európske prostriedky pre krajinu, ktorá vykazuje problémy v oblasti právneho štátu. Na takýto krok by sa musela nájsť väčšina krajín EÚ (tzv. reverzná kvalifikovaná väčšina).

Komisia by sa rozhodovala na základe pravidelného hodnotenia funkčnosti právneho štátu vo všetkých členských krajinách.

Prečo je dôležitý právny štát

Je takéto podmieňovanie oprávnené? Premiér Igor Matovič nedávno na zasadnutí výboru parlamentu pre európske záležitosti povedal, že týmto návrhom Nemecko či Holandsko „chcú riešiť ešte nejaký iný ako ekonomický problém“. Inak povedané, eurofondy majú byť len nástrojom na presadenie inej priority.

Nie je to však úplne pravda. Od

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Plán obnovy EÚ

Týždeň v európskej ekonomike

Ekonomika, Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie