Denník N

Sulík na rozbehnutie vodíka „vyhecoval“ smotánku domácej vedy a biznisu 

Foto - ministerstvo hospodárstva
Foto – ministerstvo hospodárstva

Do roku 2030 by mohlo na Slovensku jazdiť na plne ekologický bezodpadový vodík okolo desaťtisíc nákladiakov a autobusov. Pološtátny dopravca zemného plynu Eustream môže mať časom nový veľký biznis z toho, že začne prepravovať do západnej Európy vodík produkovaný z elektriny zo zamýšľaných rozľahlých solárnych parkov pri čiernomorskom pobreží Ukrajiny.

Vodík sa dá využívať namiesto zemného plynu aj pri vykurovaní celých miest a dedín. To sú len tri z vízií, ktoré zazneli na štvrtkovej konferencii ministra hospodárstva Richarda Sulíka.

Predseda SaS sa pokúša naštartovať masové využívanie vodíka na Slovensku. Konferencia je len prvý malý krok, no záujem sa mu podarilo vyvolať. V sále sedelo v rúškach takmer dvesto ľudí. Medzi nimi mnohé špičky slovenskej hospodárskej politiky, biznisu a vedy. „Pôvodne som si myslel, že nám sem príde len hŕstka nadšencov,“ povedal pri otvorení konferencie minister.

Čo hovorili o vodíku

  • Akademici vyzývali biznismenov, aby sa pripojili k ich vývojovým projektom. Teda žiadne tradičné chránenie akademickej pôdy.
  • Zástupcovia slovenského priemyslu na čele so Štefanom Rosinom (Matador), Vladimírom Sotákom (Železiarne Podbrezová) či šéfmi Slovnaftu, Dusla i Fortischemu sa tentoraz ani náznakom nevyhovárali na to, ako im investície do prísnejšej ekologizácie znižujú konkurencieschopnosť.
  • Zhodovali sa, že Slovensko musí naskočiť na novú vlnu vodíka čo najskôr a v čo najširšej miere, aby nezostalo pozadu ako pri elektromobilite. Pri tej nielen Slovensko, ale celá Európa využívajú hlavne technológie z rýchlejšej Ázie.

Konferenciu si

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie