Denník N

Kričal, že Kmotríkov štadión je zlodejina, teraz spravuje hokejový: Nechceli sme sa báť, rozhodli sme sa nemlčať

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Pokiaľ ide o narábanie s verejnými zdrojmi, hokejový štadión je iný prípad ako futbalový, hovorí Ladislav Križan, riaditeľ STaRZ – Správy telovýchovných a rekreačných zariadení v Bratislave.

Ešte predtým, ako vyhral výberové konanie, spoločne s advokátkou Zuzanou Zajíčkovou textami v Denníku N upozorňoval na problémy spojené s plánovaným odkúpením štadióna štátom od Ivana Kmotríka.

V rozhovore sa dozviete:

  • aký je jeho podiel na tom, že štát nemieni futbalový štadión odkupovať;
  • že hokejový štadión mesto konečne splatilo;
  • či preto dá novému majiteľovi Slovana nižšie nájomné; a
  • čo chce robiť so Zlatými pieskami, s kúpaliskami či cyklotrasami.

Cítili ste zadosťučinenie, keď ste sledovali tlačovú konferenciu, že štát nemieni kúpiť štadión od Ivana Kmotríka a ešte aj pýta späť už vyplatenú dotáciu 27 miliónov eur?

Prekvapil ma zásadný zvrat náhľadu predstaviteľov štátu.

Prečo?

To, čo v stredu deklarovali, je diametrálne odlišné od toho, čo deklarovali predstavitelia štátu iba pár mesiacov predtým.

To bola pri moci iná vláda… Vy ste na začiatku roka spoločne so Zuzanou Zajíčkovou na stránkach Denníka N upozorňovali na nezrovnalosti pri procese odkúpenia štadióna štátom. Mám pocit, že štát teraz išiel ešte ďalej ako vy. Bola analýza, ktorú prezentoval Štefan Holý, kvalitná alebo za ňou mohlo byť aj trochu politiky?

Nedokážem sa k tomu vecne vyjadriť, rozsiahlu čerstvú analýzu som ešte nečítal. Údajne na nej pracovalo 15 právnikov viac ako šesť týždňov. Ja a kolegyňa sme vychádzali len z verejne dostupných zdrojov, boli sme dvaja a mali sme menej času.

Prečo ste začali upozorňovať, že odkúpenie štadióna štátom od pána Kmotríka nie je v poriadku?

S kolegyňou sme boli presvedčení, že najväčšia verejná investícia do športovej infraštruktúry v histórii našej krajiny si zaslúži slušnú, vecnú, ale aj polemickú diskusiu, a ak sú nejaké pochybnosti, nech sa ešte pred finalizáciou odstránia.

Pomohli vaše články?

Za takmer pol roka od zverejnenia našich

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Národný futbalový štadión

Rozhovory

Ekonomika, Slovensko, Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie