Denník N

Mikloš, Kažimír, Draxler, Valachy, Molnárová, Novysedlák kritizujú Hegerov rozpočet a sociálny balíček (Panel expertov)

Ekonómovia z Panela expertov Denníka E odpovedali na základnú otázku: Ako hodnotíte aktuálnu reakciu vládnej koalície na hospodársky vývoj najmä v podobe zmeny štátneho rozpočtu na tento rok a oznámenie takzvaného sociálneho balíka?

A pridali sme aj dve detailnejšie otázky:

  • Aký veľký je problém, že parlament schválil rozpočet, v ktorom je približne trojmiliardový balík výdavkov, ktoré nie sú bližšie nijako vysvetlené?
  • Urobila koalícia správne, ak sľúbila nezrušiť, iba znížiť už schválený takzvaný trinásty dôchodok a o približne rovnakú sumu navýšiť iné sociálne výdavky?

Odpovedajú Mikloš, Draxler, Kažimír, Molnárová, Melioris, Hirman, Chovanculiak, Suďa, Galandová, Novysedlák, Ovčarik a Valachy.

Najprv stručný výber z odpovedí ekonómov:

Ivan Mikloš, ekonóm, bývalý minister financií:

Nie, koalícia neurobila správne, ak sľúbila nezrušiť, iba znížiť trináste dôchodky a o približne rovnakú sumu navýšiť iné sociálne dávky.


Juraj Draxler, vedúci Inštitútu strategických analýz SAV, bývalý minister školstva

Jediné, s čím môžem ako-tak súhlasiť, je to, že vláda sa predsa len rozhodla vyplatiť trináste dôchodky, aj keď nie v plnej výške. Išlo síce naozaj čisto o účelový predvolebný ťah Smeru, ale odobratie už raz priznaných dôchodkových práv by nebolo najlepším precedensom.


Peter Kažimír, guvernér NBS

Vláda na jednej strane deklaruje pomoc, vytvára na jej čerpanie legislatívny rámec, požičiava si na tento účel zdroje, no na druhej strane sa reálne peniaze a pomoc nedostávajú v potrebnej výške a v čase tam, kde to je najviac potrebné.


Karel Hirman, energetický analytik

Zdá sa, že táto koalícia hneď na začiatku stráca odvahu na ráznejšie, ale o to potrebnejšie opatrenia a rozhodnutia. Spolu s niektorými doterajšími vyhláseniami vládnych a koaličných predstaviteľov to všetko nateraz nedáva dobrý signál na prípravu efektívneho a naozaj reformného využitia ponúkaných jedinečných mnohomiliardových zdrojov, ktoré sa práve dohodli na úrovni EÚ.


Ivana Molnárová, riaditeľka Profesia.sk

Nový sociálny balík považujem za „nie šťastné riešenie“. Vláda opäť zasahuje do oblastí, v ktorých by možno efektívna podpora jednolivcov bola efektívnejšia ako takéto plošné poskytovanie výhod.


Libor Melioris, ekonóm

Oznámený sociálny balíček v objeme 500 milónov eur je čestný a prepracovaný. Čestný je preto, že svoje motivácie neskrýva za staré známe heslo „Nie som rasista, ale…“, ale otvorene priznáva, že stojí na pevných antirómskych základoch.


Róbert Chovanculiak, INESS

Súčasná vláda získala mandát predovšetkým na boj proti korupcii. Tento boj by sa však nemal týkať len „našich ľudí“ na úkor súčasných daňových poplatníkov, ale aj korumpovania „našich voličov“ na úkor budúcich daňových poplatníkov – našich detí.


Pavol Suďa, hlavný analytik portálu Finstat.sk

Ani v súčasnej nepriaznivej ekonomickej situácii by sa vláda vôbec nemala orientovať na podporu spotreby, ale na pomoc podnikateľom a kompenzáciu škôd súvisiacich s koronakrízou, prípadne na významné jednorazové investičné projekty, ktoré podporia napríklad stavebný sektor.


Miriam Galandová, viceprezidentka Slovenskej komory daňových poradcov

Kríza spôsobená koronavírusom si vyžaduje neštandardné opatrenia. Keďže zasiahne aj sociálne slabšie vrstvy, opatrenia v podobe sociálneho balíčka sú pochopiteľné, ale ťažko ich možno považovať za liek na krízu.


Juraj Valachy, analytik Tatra banky

Predstavený balíček považujem za zlú kombináciu opatrení predstavenú v zlom čase. Sociálne balíčky za 500 mil. eur (natrvalo zvýšené výdavky aj v ďalších rokoch) sa mi v tejto situácii vôbec nezdajú vhodné. Keď chce vláda silou-mocou zvyšovať výdavky, skôr by som čakal opatrenia na udržanie zamestnanosti, naštartovanie domáceho dopytu alebo iné oparenia na zlepšenie rastu ekonomiky.


Viktor Novysedlák, výkonný riaditeľ Rady pre rozpočtovú zodpovednosť

Predstavenie sociálneho balíčka ma zaskočilo. Ak cenou za zníženie úrovne výšky 13. dôchodkov má byť zavádzanie iných, rovnako sporných opatrení, je veľmi ťažké vyhodnotiť, čo z toho je správnym krokom. Toto je moment, ktorý priamo volá po analýze „hodnoty za peniaze”.


Maroš Ovčarik, špecialista na osobné financie a investovanie, Partners Investments

V situácii, keď sa naplánovaný štátny rozpočet rúca ako domček z karát, deficit verejných financií sa zvyšuje oproti plánu o rekordných 9,5 mld. eur, ekonomika prudko padá (podľa prognóz za rok 2020 až o 9,8%) a nezamestnanosť rastie, sa od vlády očakávajú strategické, často bolestivé rozhodnutia. Stačí si predstaviť, ako by asi v takejto situácii konal manažér veľkej korporácie s takýmito výsledkami. S vysokou pravdepodobnosťou by siahol po zásadných rozvojových programoch, ktoré naštartujú rast. V opačnom prípade a možno súčasne by prišli škrty na výdavkovej strane.

A teraz celé odpovede:

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Panel expertov

Rozpočet a dlh

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie