Denník N

Hovoria, že EÚ sa rozpadne. Plán obnovy však svedčí o dôvere, hovorí Slovenka v špičke Únie

Katarína Mathernová. Foto – archív K.M.

Slovensko dostane z EÚ peniaze, o akých sa bývalým vládam ani nesnívalo, hovorí Katarína Mathernová, najvyššie postavená Slovenka v európskej diplomacii.

Nový fond obnovy nie je podľa nej ako klasické eurofondy, ktorými sa uhrádzajú nakúpené tovary a služby. Peniaze dostanú členské štáty za to, že spravia reformy.

Slovensko môže na reformy získať dotácie v celkovej výške 7,5 miliardy eur. Pre celú EÚ bude vo fonde obnovy 390 miliárd na dotácie a ďalších 360 na pôžičky.

Mathernová, ktorá je v Európskej komisii zástupkyňou generálneho riaditeľa pre susedské vzťahy a rozširovanie, v rozhovore ďalej povedala, že:

  • Európa zareagovala na túto krízu oveľa rýchlejšie ako na recesiu z roku 2008.
  • Rokovania boli miestami napäté, ale konečný výsledok je výhodný pre každého.
  • Slovensko doteraz odporúčania Bruselu ignorovalo, ale s peniazmi z fondu obnovy príde aj vôľa robiť reformy.
  • Celkové zvýšenie príspevkov pre Slovensko znamená, že peňazí bude dosť aj na financovanie diaľnic.

Dá sa finálna dohoda považovať za úspech Slovenska?

Jednoznačne. Je to veľmi dobrá správa pre Slovensko, nakoľko zo schváleného balíka dostane značné finančné prostriedky, o ktorých sa bývalým vládam ani nesnívalo. Je to historická šanca na modernizáciu našej krajiny.

Je to však aj veľmi významná a dobrá správa pre Európsku úniu. V rôznych dezinformačných zdrojoch sa niekedy hovorí, že EÚ sa rozpadne a že nemá budúcnosť. Teraz však tým, že si EÚ ide požičať na finančné trhy, vysiela jasný signál, že si verí a že európsky projekt funguje a bude dlhodobo fungovať.

Koronavírus zasiahol členské krajiny veľmi silno a bez ich zavinenia. Vírus zrazil svojou ničivou silou na kolená niektoré krajiny, ale ekonomicky zrazil na kolená všetky, pretože sa zatvárali biznisy, ľudia zostávali doma. To, že Európa je schopná a ochotná si centrálne požičať na to, aby členským krajinám pomohla, je veľmi dôležitý krok pre európsku integráciu.

Na rozdiel od dlhého rozhodovania po prvej finančnej kríze v roku 2008 teraz Európa zareagovala veľmi rýchlo a rezolútne, v priebehu dvoch mesiacov. Niečo podobné urobili aj Spojené štáty koncom apríla tohto roku. Aj keď je krajina polarizovaná medzi republikánov a demokratov, veľmi rýchlo sa dohodli na stimulačnom balíku.

V čase samitu rezonovala diplomová práca premiéra Igora Matoviča. Ten dokonca povedal, že sa bál, že Slovensko pre túto kauzu príde o stovky miliónov, lebo zahraniční lídri nebudú chcieť rokovať s plagiátorom. Ako podľa vás Slovensko zvládlo rokovanie o fonde obnovy? 

Výsledok je jednoznačne pozitívny. Ja konkrétne pracujem v časti Európskej komisie, ktorá sa venuje krajinám mimo EÚ. Tam došlo k zoškrtaniu grantov pre ďalšiu generáciu až na nulu. V porovnaní s tým sa Slovensku podarilo dohodnúť veľmi dobrý výsledok.

Počty pred a po samite sú veľmi podobné, čo sa týka prostriedkov pre fond obnovy a udržateľnosti. Ten zostáva na úrovni vyše 6 miliárd a myslím si, že tím okolo ministra Hegera, ktorý je úzko napojený na premiéra, sa aktívne pripravuje na využívanie týchto peňazí.

Čo všetko sa zohľadňovalo pri rozhodovaní o tom, kto koľko dostane?

Boli rô

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Európska únia

Koronavírus

    Ekonomika

    Teraz najčítanejšie