Denník N

Bude mať Slovensko najvyššiu minimálnu mzdu na svete?

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Autor je analytik INESS

Každý na Slovensku, kto vie napočítať do 580, vie, že minimálna mzda tu posledné roky rástla extrémne rýchlo. Existujú však ľudia, ktorí to zvyknú zľahčovať. Tvrdia, že aj keď minimálna mzda vzrástla dvakrát rýchlejšie ako priemerná a štyrikrát rýchlejšie ako produktivita práce, tak to je skresľujúci pohľad. Vraj sme mali na Slovensku nízku minimálnu mzdu a len dobiehame ostatné krajiny. Jej rýchly rast tak nie je nič zvláštne a ešte máme priestor na ďalšie zvyšovanie. Napríklad odborári stále snívajú o budúcoročnej minimálnej mzde 656 eur.

V skutočnosti má Slovensko našliapnuté na to stať sa krajinou s druhou najvyššou minimálnou mzdou na svete. Ak chceme porovnávať výšku minimálnej mzdy medzi krajinami, nemôžeme porovnávať jej absolútnu hodnotu. To, že má Slovensko minimálnu mzdu 580 eur a Nemecko 1557 eur, vám nič nepovie o tom, či to politici s jej zvyšovaním náhodou neprehnali. Výšku minimálnej mzdy je preto potrebné vztiahnuť k celkovej mzdovej úrovni v danej krajine. Napríklad k priemernej mzde.

Pri takomto pohľade zistíte, že v roku 2019 tvorila minimálna mzda v Nemecku 36 percent z priemernej mzdy a na Slovensku to bolo 48 percent. Z toho vyplýva, že ani naplánované zvýšenie nemeckej minimálnej mzdy o 11,7 percenta neznamená, že sa k slovenskej úrovni minimálnej mzdy čo i len priblíži. Tento nárast je navyše rozdelený na štyri fázy, pričom posledná bude v polovici roka 2022. V tom čase sa odhaduje, že priemerná mzda bude vyššia o sedem percent. To znamená, že v roku 2022 bude v Nemecku minimálna mzda tvoriť okolo

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Minimálna mzda

Ekonomika, Komentáre

Teraz najčítanejšie