Denník N

Týždeň v európskej ekonomike: Lídri dohodli záchranný balík aj rozpočet, treba sa pustiť do práce

Igor Matovič. Foto - TASR / AP
Igor Matovič. Foto – TASR / AP

Autor je vydavateľom portálu Euractiv.sk

  • Dohodou na vytvorení 750-miliardového záchranného balíka sa práca len začína.
  • Pre koronakrízu a zmenu politických priorít je budúcnosť fosílnych palív komplikovaná.
  • Európsky orgán upozorňuje na riziká v poisťovníckom sektore.

1. Rekordný samit, dôležitý výsledok

Výsledok rekordne dlhého samitu (druhý najdlhší v dejinách EÚ) už poznáme: lídri sa dohodli na vytvorení záchranného mechanizmu, ktorý má pomôcť prekonať následky koronakrízy, aj na sedemročnom európskom rozpočte.

Pre Európu je to úspech a Slovensko je s výsledkom spokojné. Tomu, koľko peňazí môže získať Slovensko a čo z nich môžeme financovať, sa budeme venovať na budúci týždeň. Bokom nechajme aj viacročný európsky rozpočet a venujme sa len 750-miliardovému záchrannému plánu: ako je rozdelený, ako sa k peniazom budeme môcť dostať a ako Európa splatí pôžičky, ktoré si naň vezme.

Ako je rozdelených 750 miliárd

Pôvodný návrh Európskej komisie Rada prekopala. Menil sa najmä pomer medzi pôžičkami a grantmi: z 250 miliárd v pôžičkách a 500 miliárd v grantoch na 360 a 390 miliárd.

Škrty v grantoch sa týkali plánovaného dofinancovania existujúcich a menších európskych programov (Fond pre spravodlivú transformáciu, výskumný program Horizont, zdravotnícky program RescEU či investičný InvestEU).

Peniaze sa presunuli do hlavného stavebného kameňa plánu obnovy – Mechanizmu na podporu obnovy a odolnosti (RRF). Jeho štvorročný rozpočet nakoniec bude 672,5 miliardy eur. Ten je rozdelený na grantovú časť (312,5 miliardy eur), zvyšok môžu žiadať krajiny vo forme zvýhodnených pôžičiek.

Granty budú rozdelené medzi členské krajiny podľa

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Plán obnovy EÚ

Týždeň v európskej ekonomike

Ekonomika, Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie