Denník N

Riaditeľ štátnych lesov chce prehodnocovať zmluvy. Majú na predaj menej dreva, než podpísalo minulé vedenie

Poverený riaditeľ štátnych lesov Matej Vigoda. Foto - TASR
Poverený riaditeľ štátnych lesov Matej Vigoda. Foto – TASR

Prvý rozhovor s Matejom Vigodom Denník E robil v polovici apríla, keď bol dočasne povereným generálnym riaditeľom Lesov SR. Na ich čele vtedy nebol ani mesiac a ešte sa len pripravoval na to, aké zmeny v nich urobí po predchádzajúcom vedení.

To bolo spájané aj s pýtaním úplatkov za predaj dreva či s úzkymi väzbami na veľkopodnikateľa Martina Kvietika, ktorý čelí vo väzbe obvineniu z úplatkov pri prideľovaní agrárnych eurofondov.

Teraz je Vigoda, ktorý prišiel na čelo podniku z malej lesnej správy v Závadke nad Hronom, už riadne vymenovaným generálnym riaditeľom. Na čele podniku, ktorý spravuje skoro polovicu slovenských lesov a má 3600 zamestnancov, stojí štyri mesiace. Denník E sa ho pýtal, ako má presnejšie vyzerať prebudovanie štátnej firmy a ako sa dostať z koronakrízy.

Jednou z odpovedí je, že štátne lesy chystajú prepúšťanie a rokujú o možnej pomoci od vlády.

V rozhovore sa tiež dočítate:

  • ako zvláda riadenie oveľa väčšej organizácie, než bol zvyknutý doteraz;
  • prečo chce prehodnotiť všetky zmluvy podniku na dodávky dreva, ktoré podpísalo minulé vedenie;
  • s čím sa na podnik najviac obracia polícia;
  • ako minulé vedenie podpisovalo ťažko vypovedateľné zmluvy na drevo a poľovné revíry;
  • v akej zložitej situácii sa podnik nachádza po koronakríze a prečo ide prepúšťať zamestnancov.

Čo podľa vás rozhodlo, že v dvojkolovom výbere si minister pôdohospodárstva vybral za generálneho riaditeľa Lesov SR práve vás? Dalo sa to očakávať, keď práve vás na jar vymenoval Ján Mičovský za dočasného šéfa podniku?

Neviem, či sa to dalo očakávať, keďže generálneho riaditeľa vyberá komisia. A ja sám som na začiatku nebol presvedčený o tom, že sa do výberového konania prihlásim. Čo sa týka poverenia, je to skôr otázka na pána ministra, prečo oslovil práve mňa.

Do jari ste v Lesoch SR viedli iba malú lesnú správu. Ako ste stihli zvládnuť oveľa širšie a závažnejšie povinnosti na čele celoslovenského podniku s vyše tri a pol tisícom zamestnancov a tržbami presahujúcimi 200 miliónov eur?

Je to cesta, na ktorú máte alebo nemáte odvahu vykročiť. Všetko sa dá zvládnuť. Samozrejme, je potrebné vybudovať okolo seba silný a výkonný tím.

Po prevzatí dočasného šéfovania v podniku ste rýchlo vymenili celé jeho vrcholové vedenie a množstvo šéfov jednotlivých regionálnych závodov. Ste so všetkými týmito výmenami už spokojný alebo musíte po lepšom spoznaní ľudí ešte pristupovať k ďalším?

Nasledovať budú

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Lesy SR

Rozhovory

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie