Denník N

Skrytá privatizácia – do najväčších slovenských vodární sa tlačí advokát, ktorý už dlho zastupuje aj Hoffmanna z Istrokapitálu

Ilustračné foto - TASR
Ilustračné foto – TASR
  • Postoj malej tokajskej obce Čerhov môže čoskoro rozhodnúť o tom, či sa potichu začne privatizácia najväčších slovenských vodární v prospech utajeného investora. Mesto Košice Čerhovu odkazuje, aby svoje akcie nepredával, dedina má však na stole veľmi lukratívnu ponuku.
  • Aj bez aktuálnej zápletky je situácia v podniku, ktorý dodáva vodu miliónu ľudí, už roky dramatická. Vodárne kontroluje riaditeľ, ktorého kritici obviňujú, že dohadzuje zákazky sebe blízkym firmám, a nik s tým nevie nič robiť.
  • Do hry preto vstúpil ďalší významný podnikateľ: Daniel Krátký. Najväčší slovenský agropodnikateľ tvrdí, že v tomto prípade mu ide len o to, aby obciam a mestám pomohol chrániť si vlastné akcionárske práva.

Východoslovenská vodárenská spoločnosť, ktorá zásobuje vodou vyše 970-tisíc ľudí nielen v Košickom a Prešovskom kraji, ale aj v niektorých okresoch Banskobystrického, je výnimočná nielen tým, že s 90-miliónovými ročnými tržbami je najväčšou tuzemskou vodárenskou firmou.

Spolu s bratislavskými vodárňami, z ktorých práve odchádza Ivan Kmotrík, sú jediné výhradne v rukách miest a obcí. Čoskoro sa to však môže zmeniť

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Firmy

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie