Denník N

Prezident únie miest Rybníček: Nervozita v samospráve je veľká, vláda rozhoduje „o nás bez nás“

Prezident Únie miest Slovenska Richard Rybníček. Foto – TASR
Prezident Únie miest Slovenska Richard Rybníček. Foto – TASR

Primátori a starostovia vyzývajú vládu, aby plánovanú MHD zadarmo vykompenzovala. Samospráva na to nemá peniaze, hovorí prezident Únie miest Slovenska Richard Rybníček.

Prezident Únie miest Slovenska, primátor Trenčína Richard Rybníček kritizuje, že vláda o zavedení sociálneho balíčka a jeho následkov nediskutovala so samosprávami. V rozhovore hovorí aj o tom:

  • kedy budú zástupcovia samosprávy rokovať s ministrom financií,
  • prečo je odporcom všetkých „zadarmo riešení“,
  • či primátori a starostovia budú protestovať proti sociálnemu balíčku pred parlamentom

Po predstavení sociálneho balíčka Matovičovej vlády ste na tlačovke povedali, že to považujete za „experiment“ a populizmus – prečo je podľa vás MHD zadarmo pre študentov či seniorov zlý nápad?

Myslím si, že úprimnou snahou premiéra Matoviča a tejto vlády je určite urobiť zásadnú reformu verejnej správy – zmeniť súčasný systém fungovania štátu, ktorý je byrokratický, komplikovaný a zložitý. A aj my sa k tomu v samospráve hlásime. Na druhej strane však zrazu príde sociálny balíček, kde svojím rozhodnutím vláda vstúpi do originálnej kompetencie samosprávy, ktorou je napríklad financovanie mestskej hromadnej dopravy. Vláda tým ako keby poprela snahu o spomínané reformy, pretože vstup do originálnej kompetencie samosprávy je krok k centralizovaniu štátu a nie k decentralizácii. Z tohto pohľadu je toto rozhodnutie – akokoľvek je dobre mienené pomôcť obyvateľom – podľa mňa zbytočné. Centralizuje moc v štáte namiesto toho, aby ju ponechal samosprávam. Otázka MHD je originálna kompetencia miest.

Čiže ak by išlo vyslovene o vás a o vašu kompetenciu, vy by ste boli za takýto nápad, aby v súčasnej situácii bola MHD zadarmo?

Nie, keby som bol členom vlády alebo členom tímu pána premiéra, určite by som

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Doprava

Hegerova vláda

Slovensko

Teraz najčítanejšie