Denník N

Africký mor ohrozuje padajúce stavy prasiat. Štát zvažuje, že na lov nakazených diviakov povolá ozbrojené zložky

Foto - TASR
Foto – TASR

Nesebestačnosť Slovenska v bravčovom mäse sa prehlbuje. Niekoľko posledných rokov stavy prasiat v krajine síce mierne rástli, no vlani sa znova prepadli o vyše šesť percent na 589-tisíc kusov. Bývalej ministerke pôdohospodárstva Gabriele Matečnej (SNS) sa tak jej prísľub o zvýšení produkcie bravčoviny úplne rozpadol.

No horšie je, že teraz na domáce chovy prasiat čoraz viac tlačí aj africký mor ošípaných. Doteraz ho diviaky roznášali iba v okresoch juhovýchodného Slovenska, kde krajina nemá veľké chovy ošípaných. No teraz prvé nakazené diviaky objavili aj v rimavskosobotskom okrese, v ktorom už Slovensko má aj veľkokapacitné chovy s desiatkami tisíc prasiat na jednom mieste.

Situácia s africkým morom ošípaných je už taká vážna, že minister pôdohospodárstva Ján Mičovský (OĽaNO) upozornil na možnosť nasadenia ozbrojených zložiek štátu. Podľa neho príde k tomu vtedy, ak poľovné združenia ihneď nezintenzívnia lov premnožených diviakov.

„Ak poľovníci nebudú plniť navýšené plány lovu diviakov, zapojíme do likvidácie premnoženej zveri aj naše ozbrojené zložky. Neurobíme to síce radi, ale chovy ošípaných majú prednosť. Nechceme určite vybíjať veľké chovy prasiat,“ uviedol Mičovský.

Čo chystá štát na ochranu pred morom ošípaných

  • Morom postihnuté okresy

    Blahoželáme, máte dobrých priateľov!

    Tento článok je normálne zamknutý, ale vy si ho môžete prečítať zadarmo vďaka tomu, že váš priateľ Peter Kalenský je predplatiteľom Denníka N a článok vám venoval. Stačí zadať váš e-mail, nebojte sa, nikdy ho nepredáme inej firme.

    Alebo môžete .

Dnes na dennike.sk

Agro

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie