Denník N

Štát objednal audity za 84 miliónov, píše vládny register. Nie je to však pravda, cena je iná a zmluva len predbežná

Minister vnútra Roman Mikulec pri preberaní ministerstva od Denisy Sakovej. Foto - TASR
Minister vnútra Roman Mikulec pri preberaní ministerstva od Denisy Sakovej. Foto – TASR

Ministerstvo vnútra riadené nominantom OĽaNO musí vysvetľovať, prečo pokračuje v poradenských kontraktoch, ktorých história siaha až ku kaliňákovským časom.

Ministerstvo vnútra si v júli objednalo poradenstvo za 84 miliónov eur. Tak to aspoň vyplýva z centrálneho registra štátnych zmlúv. V ňom od polovice júla visí poradenský kontrakt medzi ministerstvom vnútra a poradenským konzorciom Centire a Accept Audit.

Keďže odkaz na tento kontrakt aj s astronomickou sumou koloval po Facebooku bez ďalších informácií, vzbudil rozruch a vyžiadal si vysvetlenie.

V prvom rade, nejde ešte o konečnú dohodu, z ktorej potečú poradcom okamžite peniaze. Je to zatiaľ rámcová dohoda, ktorá navyše nedohaduje konečné, ale iba maximálne ceny za audítorské služby.

A hlavne, v úvode zmluvy sa explicitne píše, že štát „nie je povinný počas trvania tejto dohody uzavrieť realizačné zmluvy na poskytnutie audítorských služieb“.

Navyše, kto kontrakt rozklikne, o sume 84 miliónov eur sa v ňom už nedočíta. Aj z vyjadrenia ministerstva vnútra vyplýva, že táto suma v skutočnosti ani nesedí, aj keď

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie