Denník N

Väčší priestor na zlacnenie je v plyne a v teple, v elektrine vznikol dlh v stámiliónoch, hovorí nový šéf ÚRSO

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Andrej Juris vedie od 9. júla Úrad pre reguláciu sieťových odvetví, ktorý rozhoduje o cenách energií. Tento úrad bol kľúčový pre bývalú vládnu koalíciu, preto na jeho čelo postavil Smer po kauze s drahými energiami exministra hospodárstva Ľubomíra Jahnátka.

Toho Matovičova vláda odvolala a vymenovala Jurisa, ktorý známy najmä z éry, keď roky riadil Západoslovenskú distribučnú. Juris prešiel verejným vypočutím aj riadnym konkurzom na ministerstve hospodárstva. Hoci od odbornej komisie získal druhý najvyšší počet bodov, minister hospodárstva Richard Sulík ho uprednostnil, víťaz mal podľa neho zlú povesť.

Úrad, ktorý vedie, má byť od vlády zo zákona nezávislý, to je podľa Jurisa kľúčové preto, aby o cenách energií rozhodoval odborne. Čaká na neho výzva, keďže v cenách elektriny vznikla sekera vo výške niekoľkých stámiliónov eur, ktorú ak nezarátajú do cien energií, musel by pomôcť štát. Juris považuje za neakceptovateľné, aby sa chýbajúce stovky miliónov eur, ktoré už boli vyplatené majiteľom zelených elektrární, preniesli do cien. Taký nárast cien elektriny by bol zrejme nepríjemný aj pre vládu, ktorá opakuje sľuby o stabilných alebo nižších cenách energií.

V rozhovore vysvetľuje aj:

  • čo našiel na úrade po Jahnátkovom manažmente,
  • aké veľké personálne výmeny urobil,
  • čo robí štát zle v podpore elektromobility,
  • ako to vidí so Sulíkovým obľúbeným vodíkom,
  • ako chce chrániť ľudí, ktorí majú problém s platením energií aj bez korony.

Vládna koalícia sľubuje minimálne stabilizované ceny energií, ak nie aj lacnejšie. Vy to vidíte ako? 

V súčasnosti vidíme

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

ÚRSO

Ekonomika

Teraz najčítanejšie