Denník N

Minister financií Heger: Ak vám 15 minút klikania nestojí za 180 eur, tak tú pomoc nepotrebujete

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Minister financií Eduard Heger bráni rozhodnutie koalície nezvýšiť pomoc podnikom na podporu zamestnanosti. Presnejšie, vysvetľuje, že politicky o tom vlastne v koalícii nepadlo žiadne rozhodnutie, a preto limity pomoci na jedného pracovníka nešli hore.

Neberie ani argument, že to bolo z eurofondov a Slovensko tak len nevyužilo dar, ktorý dostalo. Heger tvrdí, že to síce bolo z eurofondov, ale reálne nachystaný balík nebol podľa neho taký veľkorysý, ako sa o ňom hovorilo.

Všeobecne, Heger je podľa jeho odpovedí s reakciou vlády na problémy ekonomiky skôr spokojný ako nespokojný.

Minister financií v rozhovore aj fakticky priznáva, že ak sa podarí komunálna reforma, vláda samosprávam odpustí pôžičky, ktoré im teraz plánuje dať na rýchle investície.

Reč bola aj o sociálnom balíčku a Pente v zdravotníctve. No zrejme najdôležitejšou informáciou je, že minister financií si je už istý, že Európska komisia naozaj nechce za 7 miliárd zo špeciálneho fondu od Slovenska zoznam konkrétnych výdavkov, ale žiada len zoznam zmien. Za ne potom dostane krajina peniaze priamo na účet ako dohodnutú odmenu.

Pri tejto téme minister financií dáva najavo, že jeho podriadení sa cítia dosť kompetentní na to, aby riadili prípravu reforiem, ktorú sľúbime Európskej komisii.

Rozhovor sme robili vo štvrtok minulého týždňa. Na jeho konci minister financií Heger hovorí, na čo myslel, keď v parlamente postojačky tlieskal Igorovi Matovičovi po jeho prejave na schôdzi o jeho odvolávaní.

Keď ratingová agentúra S&P nedávno vysvetľovala, prečo zhoršila výhľad ratingu Slovenska, pripomenula, že v prvom štvrťroku sme mali jeden z najväčších prepadov ekonomiky v Európe. Akoby Slovensko malo väčší problém ako len COVID-19, ktorý postihol aj iné krajiny. Prečo to tak je?

Už pre rok 2019 sme mali prognózovaný najnižší rast z celej V4. Hlavnými dôvodmi boli zrejme slabé využívanie eurofondov a trvalé zhoršovanie podnikateľského prostredia. Plus je naša ekonomika pomerne monotematická. Ak sa spomaľuje nemecký priemysel a dopyt po autách, čo sa naozaj dialo už koncom minulého roka, máme okamžite problém.

A všetko to znásobila pandémia. Vláda na ňu reagovala balíčkom Prvej pomoci, ktorý mal z veľkej časti zachrániť pracovné miesta. S odstupom času: bola podľa vás pomoc podnikom, tak ako bola prevedená, skôr úspechom či neúspechom?

To, čo sa nám podarilo doručiť podnikateľom s infraštruktúrou, ktorú má štát, je úspech. Aj keď som, samozrejme, veľakrát počul, že však máte miliardu, tak to rozhádžte z vrtuľníkov.

Nie miliardu, dve a pol miliardy z eurofondov.

Nie je to také jednoduché, nemožno o tom hovoriť štýlom miliarda sem, miliarda tam. Keď sme prišli do vlády, zistili sme, že nie sú žiadne peniaze. Preto sme hneď začali plánovať, ako poskytnúť pomoc ekonomike z eurofondov.

Áno, vieme, prišli ste do situácie, že štát mal peniaze iba na niekoľko týždňov. To sa však vyriešilo, zabrala ECB, trhy reagovali, emisie štátnych dlhopisov sa zrazu znova začali predávať, problém s likviditou štátu prestal. 

Kedy sa to vyriešilo?

Po zhruba mesiaci. A vy akoby ste ostali v nastavení, že peňazí niet. Navyše, Prvá pomoc ide celá z eurofondov.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Eduard Heger

Koronavírus

    Plán obnovy EÚ

    Pomoc ekonomike

    Rozhovory

    Ekonomika, Slovensko

    Teraz najčítanejšie