Denník N

Koronavírus u výrobcu dýchacích prístrojov: Kedy sa rozbehneme, nevieme, no nakazených zatiaľ máme len vo výrobe pre zubárov

Spolumajiteľ Chirany Medical Oskar Baranovič. Foto - archív firmy
Spolumajiteľ Chirany Medical Oskar Baranovič. Foto – archív firmy

Asi žiadne fabriky nie sú na zvládnutie koronakrízy a iných pandémií respiračných ochorení dôležitejšie ako tie, čo produkujú dýchacie prístroje. Pri ťažších priebehoch nákazy totiž práve tieto prístroje rozhodujú o živote a smrti pacientov.

No práve jediný väčší domáci výrobca dýchacích prístrojov Chirana Medical zo Starej Turej patrí medzi pár tuzemských podnikov, v ktorých sa objavilo niekoľko zamestnancov pozitívne testovaných na COVID-19, a tak firme hrozí vynútené zavretie.

O tom, ako situáciu zvláda jej manažment aj ako to prežíva firma, sme hovorili so spolumajiteľom a finančno-technickým riaditeľom Chirany Medical Oskarom Baranovičom.

Ako objavenie nákazy u viacerých pracovníkov komplikuje váš biznis? O pľúcne ventilácie je na trhu mimoriadny záujem, no vaše dodávky sa teraz môžu omeškať.

Uprostred toho všetkého sme mali obrovské šťastie v nešťastí. Prvý nakazený pacient nula sa u nás minulý týždeň objavil až potom, čo sme už mali našich ľudí na celozávodnej dovolenke. Tú máme od pondelka minulého týždňa a máme ju naplánovanú až do záveru tohto týždňa. Otázka však je, ako to bude pokračovať. Za normálnych okolností sme mali spustiť našu výrobu od najbližšieho pondelka. Či to tak naozaj bude, rozhodnú až najbližšie dni. Sme v úzkom kontakte s úradmi a budeme postupovať podľa toho, čo nám povedia. Zatiaľ u nás celofiremná karanténa nebola nariadená, lebo ľudí máme aj tak na dovolenke. Šťastie máme aj v tom, že všetci naši nakazení pracovníci sú iba z jediného pracoviska. Nie sú z výroby ventilácií, ale z výroby stomatologických prístrojov. My pritom medzi oddeleniami nemáme žiadnu migráciu. Ľudia z rôznych pracovísk sa vôbec nestretávajú, ešte aj na obed chodia oddelene. Samozrejme, ľudia sa môžu nakaziť aj mimo práce, v mieste, kde žijú.

Koľko zamestnancov máte dnes nakazených?

V tejto chvíli je ich, myslím, sedem alebo osem. Sú to ľudia zo skupiny, ktorá sa stretávala s naším pacientom nula. Celá táto skupina pracovníkov bola otestovaná. Na nášho prvého nakazeného sa pritom prišlo tak, že bol otestovaný po tom, čo sa objavila nákaza vo firme, kde pracuje jeho manželka.

Sú postupne testovaní všetci vaši zamestnanci, ktorých máte vyše dvesto?

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Firmy

Koronavírus

    Ekonomika

    Teraz najčítanejšie