Denník N

Na tie najchudobnejšie deti sa znova zabudlo 

Ilustračné foto - TASR
Ilustračné foto – TASR

Tí, čo odsudzujú zrušenie plošných obedov zadarmo, by mali skôr kritizovať, že ušetrené peniaze nejdú naspäť do adresnej sociálnej pomoci, ale idú sa rozdať mediánovému občanovi.

Autor je analytik INESS

Ťažko nájdete analytika, ktorý by pochválil novú vládu za starý typ sociálneho balíčka. Rozdávať všetkým, keď nie je z čoho, je ako pri topení sa vyťahovať za vlastné vlasy. Snaha sa môže ceniť, ale bude márna.

V balíčku však bolo jedno opatrenie, ktoré vzbudilo zmiešané reakcie. Zrušenie plošných obedov zadarmo. Pre ekonomických analytikov, ktorí chápu, že zdroje sú vzácne, to bolo správne opatrenie. A treba priznať, že odvážne. Nie je príliš veľa politikov, ktorí dokážu zrušiť niečo, čo iný politik začal rozdávať bezplatne.

Dalo sa to aj lepšie

Na druhej strane sa našli ľudia, ktorí začali toto zrušenie kritizovať. Argumentujú, že plošné obedy zadarmo pomáhali chudobným deťom a ich zrušenie im pohorší. Aj napriek tomu, že som pri zavádzaní bezplatných obedov stál v opozícii proti takýmto argumentom, pri ich súčasnom zrušení im dávam tak trochu za pravdu. Minimálne v tom zmysle, že zrušenie plošných obedov zadarmo chudobným deťom nijako nepomôže.

A to je problém. Pretože pri ich zavádzaní odborná verejnosť neriešila obed zadarmo pre dieťa podnikateľa zo Žiliny, IT zamestnanca z Košíc alebo poslanca z Bratislavy. Riešilo sa, ako najlepšie pomôcť chudobným deťom. A na to sa nejako zabudlo.

Súčasná vláda síce zrušila plošné obedy zadarmo, ale peniaze. ktoré takto ušetrila, sa rozhodla poslať naspäť rodičom strednej a vyššej triedy vo forme bonusu na dieťa. Znova plošne a neadresne. A na chudobné deti si už nikto nespomenul. Pritom ide o veľké peniaze.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Obedy zadarmo

Ekonomika, Komentáre

Teraz najčítanejšie