Denník N

Mičovského najbližšia podriadená musí vysvetľovať väzby na starú agrárnu gardu z čias Smeru a HZDS

Generálna tajomníčka služobného úradu ministerstva pôdohospodárstva Vladimíra Fabriciusová. Foto - MP SR
Generálna tajomníčka služobného úradu ministerstva pôdohospodárstva Vladimíra Fabriciusová. Foto – MP SR

Stačilo si hocikedy pripomenúť veľkosť zistení, ktoré odkrývala policajná akcia Dobytkár, a rozhodnutie OĽaNO zveriť kreslo ministra pôdohospodárstva rešpektovanému bojovníkovi proti korupcii Jánovi Mičovskému sa zdalo zrazu prirodzené.

Rozumieť tomu museli aj ľudia z farmárskeho prostredia, ktorí by vo vedení ministerstva videli človeka zo svojich radov predsa len radšej ako bývalého lesníka Mičovského.

Lenže ani následné nominácie na štátnych tajomníkov nepriniesli do vedenia ministerstva expertízu s farmárskym pozadím – Martin Fecko má skúsenosti predovšetkým z pozemkových úradov a Samuel Vlčan je bývalý bankár.

Rastúcu nedôveru medzi farmármi a vedením ministerstva po pár týždňoch umocnili snahy ministra zvyšovať ceny prenájmu štátnej pôdy či návrh krátiť automatické priame platby a posilniť z toho granty, ktoré nie sú nárokovateľné. Nečakane rýchlo navrhnuté zmeny v dotovaní preto ministerstvo aj napokon odložilo.

Farmári však stále hromžia, že aj iné zmeny sa dejú prirýchlo a ministerstvo im nedáva čas na prispôsobenie.

Upokojeniu situácie na ministerstve, ktoré rozdeľuje každý rok takmer trištvrte miliardy eur, neskôr nepomohlo ani náhle oznámenie, že štátny tajomník Vlčan odchádza z ministerstva už po troch mesiacoch.

Ešte viac v tej chvíli na seba pozornosť rôznych záujmových skupín agrosektora priťahuje ďalšia vplyvná osoba nového vedenia – generálna tajomníčka služobného úradu ministerstva Vladimíra Fabriciusová.

Jej jarné vymenovanie na post, z ktorého riadi verejné obstarávania ministerstva a výber ľudí, vyvolalo najprv priaznivé emócie. Vyštudovaná ekologička prišla pracovať pre Mičovského z čela Správy Chránenej krajinnej oblasti Poľana, ktorú už od roku 2010 viedla tak dobre, že získala za to aj prestížne ocenenie UNESCO za najlepší manažment biosférickej rezervácie na svete.

Fabriciusová je však aj partnerkou najsilnejšieho agropodnikateľa z Podpoľania Martina Malatinca, ktorý už dlhé roky vo veľkom čerpá eurofondy aj z rezortu pôdohospodárstva. Za jednofarebnej vlády Smeru v rokoch 2012 až 2016 získal z agrorezortu pre svoje farmy deväť eurofondových podpôr v objeme 3,9 milióna eur.

Martin Malatinec – Foto Poľnoinfo

Silná trojica

Fabriciusovej konflikt záujmov však treba chápať  širšie. Jej životný partner má totiž v biznise veľmi blízko k dvom ešte vplyvnejším mužom agrosektora, ktorí už v minulosti pôsobili aj v politike i vo vysokých štátnych funkciách, a tak majú s presadzovaním vplyvu veľké skúsenosti.

Ide o bývalého šéfa štátneho Slovenského pozemkového fondu z obdobia prvej vlády Smeru Miloslava Šebeka. A tiež bývalého vysokého predstaviteľa HZDS Miroslava Maxona, ktorý to okrem silného postavenia v pôdohospodárstve dotiahol nakrátko až na funkciu ministra financií.

Agrárne biznisy Malatinca, Šebeka a Maxona sa navzájom prelínajú, niektoré firmy vlastnia aj spoločne. Cez farmárske organizácie lobujú za rovnaké veci a nielen Malatinec, ale i Šebek a Maxon sú úspešní aj v načerpávaní eurofondov. Dohromady táto trojica získala za ostatných desať rokov na svoje agrárne i potravinárske firmy z rezortov pôdohospodárstva, hospodárstva i školstva projektové eurofondy za vyše 20 miliónov eur.

Otázka na riziko, či silná trojica dokáže cez vplyv vedúcej ministerského úradu ovplyvňovať dianie, je preto prirodzená. Zvlášť je táto otázka na mieste pri zohľadnení skúseností samotného ministra. Mičovský sa totiž, pôvodom ochranár a lesník, typovo viac hodil na ministra životného prostredia. Nikdy nepôsobil vo vysokej exekutívnej funkcii, kde by sa mohol naučiť techniky, ako zvládnuť manažovať rezort, okolo ktorého sa pohybuje také množstvo zákulisných hráčov.

Všetci traja agropodnikatelia však odmietajú konštrukciu, že zasahujú do chodu rezortu pôdohospodárstva s využitím kontaktov na Fabriciusovú.

Malatinec hovorí, že svoju partnerku dokonca sám odhováral od toho, aby prijala pracovnú ponuku z ministerstva poľnohospodárstva. „Aby sme sa vyhli sporom, o pracovných veciach sa preto vôbec nerozprávame,“ dodal.

„S pánmi Šebekom a Malatincom mám profesionálny i priateľský vzťah a rád s nimi spolupracujem, no s pani Fabriciusovou sa osobne ani nepoznám,“ odpísal Maxon s tým, že do ničoho cez ňu nezasahuje.

Miroslav Maxon. Foto – TASR

Ona žiadny konflikt záujmov nevidí

Samotná vedúca úradu Fabriciusová konflikt záujmov nevidí. „Na ministerstve nemám dosah na žiadne dotačné politiky či prerozdeľovanie podpôr, a tak môžem vylúčiť, že by som kvôli môjmu partnerovi mohla byť v akomkoľvek konflikte záujmov,“ uviedla.

Tvrdí, že prácu vie úplne oddeliť od osobného života a o jej súkromnom vzťahu s Malatincom ešte pred nástupom na ministerstvo informovala aj ministra Mičovského.

„Práve minister Mičovský po zistení tejto skutočnosti zabezpečil, že na dotácie žiadny vplyv nemám. Nie som ani v žiadnych pracovných skupinách, ktoré sa venujú dotačnej politike či iným stratégiám rezortu. Moja pracovná činnosť na úrade je zameraná na úlohy a povinnosti, ktoré nemajú súvis s osobou pána Malatinca,“ povedala generálna tajomníčka služobného úradu Fabriciusová.

Svoj kredit čestnej a serióznej verejnej manažérky podporila aj pripomenutím, že mimo funkcie v Chránenej krajinnej oblasti Poľana pracovala pre štát aj v investičnej agentúre SARIO, kde sa s ňou žiadne kauzy nikdy nespájali.

„Naopak, hneď po svojom príchode na Ministerstvo pôdohospodárstva som pri verejných obstarávaniach niektorých tovarov a služieb dokázala znížiť nákupné ceny až o 60 percent,“ uviedla.

Osobne sa za nezávislosť a čestnosť svojej šéfky služobného úradu pred Denníkom E zaručil aj sám minister Mičovský. „Plne stojím za pani Fabriciusovou. Okamžite nám sem vniesla poriadok a to, že je čestná, už dokázala aj na iných postoch,“ povedal minister.

„Chyby tu ešte urobíme, ale svinstvá a zlodejiny od nás nezažijete,“ komentoval situáciu Mičovský v kontexte rozhodnutia o prehodnotení presunu dotácií medzi priamymi platbami a eurofondami. 

Žena s rastúcim vplyvom

Fabriciusová a Mičovský sa však musia pripraviť na to, že nezávislosť vedúcej úradu bude spochybňovaná vždy o to viac, ako bude v sporoch na ministerstve vyhrávať názor, ktorý presadzuje ona.

Len nedávno vyšla víťazne z dvoch konfliktov,

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Agro

Firmy

Ján Mičovský

OĽaNO

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie