Denník N

Tu sme stále len za agrobarónov. So Sabolom si kupujeme farmu v Rusku, hovorí bývalý šéf pozemkového fondu Šebek

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Bývalý šéf Slovenského pozemkového fondu z čias prvej vlády Smeru Miloslav Šebek patrí k najvplyvnejším hráčom domáceho poľnohospodárstva. Neovláda iba viaceré farmy v Malohonte, na Gemeri a Spiši, ale aj firmu, ktorá drží skoro celý slovenský trh s insemináciou dobytka.

Médiám sa dlhodobo vyhýba, no poskytol rozhovor Denníku E, keďže píše o jeho možnom skrytom vplyve na terajšie vedenie ministerstva pôdohospodárstva.

Vplyv síce odmieta, no zároveň je zjavné, že mnohé veci v domácej agrárnej politike mu prekážajú a chcel by ich zmeniť. Hovorí aj o svojom novom biznise v Rusku, ktorého poľnohospodárstvo sa mu, naopak, veľmi páči.

Uprostred toho poodhalí, že sa naďalej dokáže dostať k nemalým podporám aj doma na Slovensku. Od novej vlády má šancu získať pre svoj tunajší slovenský agrobiznis dodnes vôbec najväčšiu eurofondovú podporu.

V rozhovore sa dočítate:

  • prečo mu prekáža delenie na malých a veľkých farmárov;
  • s ktorým ďalším silným domácim podnikateľom ide kupovať prvú farmu už aj v Rusku;
  • na čo podľa neho využijú osem miliónov eur, ktoré jedna jeho firma teraz dostáva z eurofondov.

Generálna riaditeľka služobného úradu ministerstva pôdohospodárstva Vladimíra Fabriciusová je priateľkou vám blízkeho agropodnikateľa Martina Malatinca. Máme vám naozaj veriť, že cez ňu nemáte vplyv na tento rezort? Alebo že sa o to pri šírke vášho podnikania v agrosektore minimálne nepokúšate?

Hovorí sa, že práve vy ste mohli vytlačiť z ministerstva pôdohospodárstva bývalého štátneho tajomníka Samuela Vlčana, pretože presadzoval vykonanie prísneho forenzného auditu Pôdohospodárskej platobnej agentúry.

Nič z toho nie je pravda. Žiadny vplyv nemám. Mne je jedno, kto bude štátnym tajomníkom. Ja to neriešim. A nedisponujem ani žiadnou horúcou linkou na nejakého premiéra či ministra, aby niekoho dal či nedal odvolať. Pani Fabriciusovú som naposledy videl pred dvoma rokmi.

S Martinom Malatincom spolupracujem v biznise. To je pravda. Jeho kombajny teraz kosili u mňa a moje kombajny budú kosiť u neho. Máme aj spoločný podnik Agro – Poniky. Ale to je všetko.

Mne naozaj neprekáža žiadny štátny úradník ani audit. Mne prekáža to, že si odrazu niekto na rezorte pôdohospodárstva povie, že zvýši nájmy za štátnu pôdu. Alebo že sa uprostred roka majú znížiť priame platby.

To sú také výstrely od pása. Veď nájmy za štátnu pôdu majú farmári nižšie ako za súkromnú pôdu z toho dôvodu, lebo štátna pôda je značne rozdrobená a sú na nej aj plochy nevhodné na poľnohospodársku výrobu. Toto všetko je v tých nižších nájmoch za štátnu pôdu zohľadnené. No teraz to ideme nepremyslene zmeniť.

Ale nové vedenie ministerstva ide vyrovnávať nájmy za štátnu a súkromnú pôdu preto, že to žiada Európska únia aj náš domáci protimonopolný úrad. Farmár, ktorý nemá šťastie na prenájmy pôdy od štátu a obrába len privátnu pôdu, je totiž naozaj znevýhodnený.

Len zopakujem, že súkromné pozemky sú kvalitnejšie vyrovnané. Navyše farmári, ktorí majú v súčasnosti v prenájme štátnu pôdu od Slovenského pozemkového fondu, tak urobili často pred 15 či 20 rokmi, keď o túto pôdu ešte nebol záujem.

Farmári verili, že štát dodrží podmienky zmluvy, a preto zainvestovali do techniky, postavili maštale, nakúpili zvieratá a dnes tieto nájomné zmluvy potrebujú ako prirodzenú súčasť svojho podnikania. Bolo by smutné, keby to všetko museli zlikvidovať. Toto by si mali dnešní úradníci, ktorí o tom rozhodujú, uvedomiť. Boli ma, že sú tu ľudia, ktorí nevedia, o čom rozprávajú, no majú moc rozhodovať.

Narážate teraz na nejakú neprofesionalitu a neodbornosť terajšieho vedenia rezortu pôdohospodárstva?

Nie. Na nič nenarážam. Netrápte ma, prosím. Netlačte ma niekam, kam nechcem. Ja vám len

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Agro

Rozhovory

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie