Denník N

Ako Slovensko nedokáže podporiť šikovné firmy alebo 6 príbehov o tom, že im ani európsky certifikát nepomohol

Ilustračné foto - JumpStory
Ilustračné foto – JumpStory

Malá trnavská firma vyvíja fintechový produkt Everifin. Niečo ako univerzálny internet banking, v ktorom si môžete spojiť všetky bankové účty do jednej aplikácie. Zároveň môže šetriť lesy, lebo pracuje s digitálnymi faktúrami. V máji zaň od Európskej komisie dostala Certifikát výnimočnosti, lebo projekt zapadá aj do jej aktuálnej zelenej stratégie.

Bratislavský Autech získal certifikát, ktorý má identifikovať sľubné projekty a pomôcť im získať financovanie, za AgeVolt. Ten sa zaoberá nabíjacími stanicami pre elektromobily. Zakladateľ firmy však tvrdí, že ak firma chce získať financovanie z niektorej vládnej výzvy, musí si na administratívu najať súkromného konzultanta a dobre ho zaplatiť. Sama to nezvládne.

Ďalšia nádejná bratislavská firma Pewas vyvíja superabsorbenty pre farmárov. Na osivo sa nanesie vrstva superabsorbčného prípravku, semená si tak vedia udržať vlahu a vyklíčia aj v nepriaznivých podmienkach. Európsky certifikát výnimočnosti získala už šesťkrát. Nepomohlo.

Firma Maindata má už osem Certifikátov výnimočnosti, no v slávnej výzve bývalého ministra školstva Plavčana bol vraj ich projekt extrémne neinovatívny.

Peter Leitner, ktorého firma Leitner Technologies dokáže spracovať odpad na energiu procesom chemického štiepenia bez uhlíkovej stopy a má objednávky z Anglicka, Írska aj Islandu, na slovenský trh a slovenské výzvy na peniaze od štátu či Únie už rezignoval: „Tu sa tento biznis robiť jednoducho nedá,“ tvrdí.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie