Denník N

Ako Slovensko nedokáže podporiť šikovné firmy alebo 6 príbehov o tom, že im ani európsky certifikát nepomohol

Ilustračné foto - JumpStory
Ilustračné foto – JumpStory

Malá trnavská firma vyvíja fintechový produkt Everifin. Niečo ako univerzálny internet banking, v ktorom si môžete spojiť všetky bankové účty do jednej aplikácie. Zároveň môže šetriť lesy, lebo pracuje s digitálnymi faktúrami. V máji zaň od Európskej komisie dostala Certifikát výnimočnosti, lebo projekt zapadá aj do jej aktuálnej zelenej stratégie.

Bratislavský Autech získal certifikát, ktorý má identifikovať sľubné projekty a pomôcť im získať financovanie, za AgeVolt. Ten sa zaoberá nabíjacími stanicami pre elektromobily. Zakladateľ firmy však tvrdí, že ak firma chce získať financovanie z niektorej vládnej výzvy, musí si na administratívu najať súkromného konzultanta a dobre ho zaplatiť. Sama to nezvládne.

Ďalšia nádejná bratislavská firma Pewas vyvíja superabsorbenty pre farmárov. Na osivo sa nanesie vrstva superabsorbčného prípravku, semená si tak vedia udržať vlahu a vyklíčia aj v nepriaznivých podmienkach. Európsky certifikát výnimočnosti získala už šesťkrát. Nepomohlo.

Firma Maindata má už osem Certifikátov výnimočnosti, no v slávnej výzve bývalého ministra školstva Plavčana bol vraj ich projekt extrémne neinovatívny.

Peter Leitner, ktorého firma Leitner Technologies dokáže spracovať odpad na energiu procesom chemického štiepenia bez uhlíkovej stopy a má objednávky z Anglicka, Írska aj Islandu, na slovenský trh a slovenské výzvy na peniaze od štátu či Únie už rezignoval: „Tu sa tento biznis robiť jednoducho nedá,“ tvrdí.

Blahoželáme, máte dobrých priateľov!

Tento článok je normálne zamknutý, ale vy si ho môžete prečítať zadarmo vďaka tomu, že váš priateľ Lenka Žofajová je predplatiteľom Denníka N a článok vám venoval. Stačí zadať váš e-mail, nebojte sa, nikdy ho nepredáme inej firme.

Alebo môžete .

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie