Denník N

Jana Kiššová o druhom kilečku: Firmy chcú najmä zjednodušenie účtovníctva a menej výkazov

Jana Kiššová. Foto N - Tomáš Benedikovič
Jana Kiššová. Foto N – Tomáš Benedikovič

Poradkyňa ministra hospodárstva Jana Kiššová vysvetľuje, ako by mohol vyzerať druhý balík opatrení pre podnikateľov, takzvané Sulíkovo kilečko. Potvrdzuje, že návrhov je veľa, opatrenia chcú mať pokope do konca augusta. Potom sa na balík pozrie koaličná rada.

V rozhovore sa dočítate:

  • či budú v balíčku aj opatrenia, ktoré sa týkajú zmien v daniach a odvodoch, alebo prenosné ešpézetky;
  • prečo nie je až taký záujem o dotáciu na nájmy a kedy o ňu budú môcť žiadať aj firmy v ťažkostiach;
  • prečo až tak nejdú koronaúvery a či je to chyba štátu alebo bánk.

Ako sa chytili podnikatelia a ich zväzy príležitosti posielať vám návrhy opatrení, ktoré by chceli presadiť v takzvanom druhom kilečku? Koľko návrhov vám prišlo?

Na moje milé prekvapenie návrhov prišlo veľa. Len ja ich evidujem vyše dvesto, ďalšie eviduje štátny tajomník Ján Oravec. Samozrejme, budú tam aj duplicity. Momentálne to dávame dokopy, budeme to analyzovať a ďalej s nimi pracovať.

Aké návrhy padajú najčastejšie?

Návrhy, ktoré sa týkajú zjednodušenia postupov pri účtovníctve, čiže daňových postupov. Podnikatelia žiadajú odstrániť aj duplicity týkajúce sa štatistických výkazov, ktoré majú povinnosť nahlasovať štatistickému úradu a ďalším inštitúciám. Čiže sú to najmä opatrenia na zjednodušenie byrokracie.

Chcete presadiť aj to, aby bolo možné založiť si živnosť už od 16 rokov, medzi návrhmi je aj všeobecná voľná živnosť. Čiže časť opatrení sa bude týkať aj zjednodušenia podnikania na živnosť?

Áno. Mnohí mladí ľudia majú už v 16 rokoch rôzne startupy, sú to študenti grafiky, ítečkári, ktorí vymyslia aplikácie a vedeli by si už aj popri škole privyrobiť. Bolo by fajn, keby taký priestor dostali.

Podľa vás budú v druhom balíčku skôr opatrenia, ktoré štát veľmi nebolia, čiže rýchle opatrenia na zníženie administratívy, alebo sa tam môžu dostať aj také, ktoré sa týkajú napríklad minimálnej mzdy? Podnikatelia žiadajú, aby príplatky za prácu neboli naviazané na minimálnu mzdu a aby sa upravil vzorec jej výpočtu.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Pomoc ekonomike

Rozhovory

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie