Denník N

Remišová zisťuje, koľko platí štát za telekomunikačné zmluvy. Bežne ich úrady dodatkujú bez súťaže

Ilustračné foto - JumpStory
Ilustračné foto – JumpStory
  • Ministerstvo pre investície, ktoré riadi Veronika Remišová, analyzuje náklady štátu na telekomunikačné služby. Na základe toho rozhodne, ako sa budú nakupovať.
  • Úrad pre verejné obstarávanie má na stole desiatky prípadov, keď úrady obstarali tieto služby bez súťaže dodatkovaním pôvodnej zmluvy alebo odvolaním sa na telekomunikačnú výnimku.
  • Šéf úradu Hlivák poslal ministrom list, že preveruje telekomunikačné zmluvy ich rezortov a ak sa potvrdí, že porušili zákon, dostanú sankciu 5 % zo zmluvnej ceny.

Vicepremiérka Veronika Remišová (Za ľudí) so svojím tímom zisťujú, aké telekomunikačné zmluvy podpísali ministerstvá a ich úrady. Častou praxou totiž je, že zmluvy na tieto služby alebo dodatky k nim, uzatvárajú automaticky bez súťaže. Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) vo viacerých prípadoch už povedal, že taký postup nie je v poriadku.

„Výsledky analýzy nám napovedia, akým spôsobom dosiahneme racionalizáciu. Je viacero možných spôsobov. Napríklad centrálne verejné obstarávanie alebo nastavenie limitov,“ uviedlo ministerstvo pre investície.

V súčasnosti však platí

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Verejné obstarávanie

Veronika Remišová

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie