Denník N

Viceguvernér Ódor o miliardovom pláne obnovy: Chýba mi niekto, kto tu chytí zástavu a ide

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Viceguvernér NBS Ľudovít Ódor sa toto leto prirodzene objavil v kruhu ľudí, ktorí najmä na ministerstve financií chystajú plán, ako za európske peniaze urobiť rýchlo veľké zmeny vo vede, školstve, zdravotníctve, verejnej správe, digitalizácii a dôchodkoch.

Ódor totiž ako jeden z prvých riaditeľov Inštitútu finančnej politiky, zakladateľ rozpočtovej rady a spoluautor konceptu hodnoty za peniaze v slovenských podmienkach požíva mimoriadnu dôveru aj medzi politikmi orientovanými na ekonomické témy aj medzi ich podriadenými v analytických útvaroch.

Aj on si myslí, že teraz je šanca a potreba zmeniť rýchlo a radikálne najmä vedu a politiku inovácií. V praxi to znamená dať veľmi rýchlo veľmi veľa peňazí len malému počtu špičkových výskumníkov, univerzít, firiem a zahraničných pedagógov.

Na zmenu, ktorá by otočila únik mozgov zo Slovenska, treba podľa neho okamžite podporiť dva-tri vedecko-výskumné klastre v odboroch, kde má Slovensko akú-takú schopnosť konkurovať.

V rozhovore o plánoch  veľkých reforiem dáva najavo, že on osobne sa najviac angažuje pri téme dôchodkov, kde má aj presnú predstavu o veľkom ústavnom zákone, ktorý treba podľa neho prijať ešte tento rok.

Zjednodušene: skupina odborníkov na dôchodky má už pomerne presný plán, ako napraviť chyby, ktoré sa urobili už pri štarte druhého piliera a ktoré sa potom kopili prakticky za každej ďalšej vlády.

Ódor hovorí, že pre vek výpočtu odchodu do dôchodku potrebujeme zaviesť znova automat, vstup do druhého piliera musí byť automatický a ľuďom treba významne pomôcť pri výbere investičnej stratégie.

A viceguvernér NBS Ódor aj znova opakuje, že nie je možné, aby tímy, ktoré riadia reformy, dlhodobo nemali šéfa. Vláde nepriamo odkazuje, že silného premiérovho splnomocnenca pre plán obnovy potrebujeme najneskôr po 15. októbri, keď začneme s Európskou komisiou podrobne rokovať o plánoch pre slovenských 7 miliárd na reformy.

A v závere rozhovoru viceguvernér NBS vysvetľuje, ako vidí slovenskú ekonomiku päť mesiacov po začiatku krízy. Stručne: je spokojný, že katastrofické scenáre sa zatiaľ nenapĺňajú.

Spolu s Pavlom Povalom spolupracujete s ľuďmi chystajúcimi plány reforiem, ktoré majú byť podporené z EÚ. Z poverenia premiéra na tom robia aj Peter Škodný či Robert Mistrík, ktorí predtým riadili Permanentný krízový štáb. Vidíme tam aj ľudí z Inštitútu finančnej politiky a Útvaru hodnoty za peniaze. Z pohľadu zvonku sa nám však zdá, že to nie je formalizované, že to nemá šéfa. Vidíte to rovnako?  

Ak tomu dobre rozumiem, tak je to niečo medzi úradom vlády a ministerstvom financií, teda nejakí ľudia z okruhu Permanentného krízového štábu, plus analytici z IFP a ÚHP a k tomu širší okruh expertov, ktorí pripomienkujú alebo konzultujú veci, ako napríklad Pavol Povala alebo ja. Ale nepoznám jednoznačnú odpoveď na otázku, kto tomu šéfuje. Chýba mi niekto, kto chytí tú zástavu a ide.

Chápem, že je leto a ľudia radi chodia na dovolenky, ale máme tu relatívne dôležitú tému, preto by človek čakal, že bude jasné, kto za čo bude zodpovedať. Mne to zatiaľ celkom jasné nie je.

Čo by ste navrhovali?

Aby sme si uvedomili, že

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Dôchodky a dôchodkový vek

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie