Denník N

Šéf štátnej lotérie Kaňka: Chcel by som, aby ľudia prestali brať Tipos ako firmu, s ktorou sú len problémy

Marek Kaňka je v Tipose od apríla 2020. Foto N - Tomáš Benedikovič
Marek Kaňka je v Tipose od apríla 2020. Foto N – Tomáš Benedikovič

Advokáta Miškoviča som poznal, oslovili sme ho, lebo sme vedeli, že poskytuje kvalitné právne služby, vraví šéf Tiposu Marek Kaňka.

Marek Kaňka (43) je novým generálnym riaditeľom štátnej lotériovej spoločnosti Tipos, predtým pôsobil 19 rokov v mediálnej agentúre Universal McCann. V rozhovore hovorí:

  • o zmluvách Tiposu s Fun rádiom a s advokátom Miškovičom, ktoré sa spomínali v médiách,
  • o svojom vzťahu k ministrovi Hegerovi a k premiérovi Matovičovi,
  • o tom, ako chce Tipos podporovať šport bez podozrenia, že prihráva peniaze oligarchom,
  • ale aj o bločkovej lotérii či o problémoch vlastnej firmy Oliva.

Šéfom Tiposu ste sa stali po tom, čo vám tento post ponúkol priamo minister financií Eduard Heger (OĽaNO), ktorého poznáte pätnásť rokov. Ak sa nemýlim, stretávali ste sa aj v rámci jedného kresťanského spoločenstva.

Áno.

Ako by ste odpovedali niekomu, kto by povedal, že to na prvý pohľad nevyzerá ako vzor transparentného obsadzovania vedenia štátnej firmy?

Ja si myslím, že ma pán minister poznal nielen z tejto stránky, ale aj z profesnej. Mediálna agentúra, v ktorej som pôsobil, pracovala aj pre hnutie OĽaNO. Videl, ako pristupujem k práci, aký som manažér, poznal moje podnikateľské aktivity. Nepožiadal ma o príchod do Tiposu, pretože sme sa poznali z kresťanských kruhov, skôr išlo o to, aby som mu pomohol s vedením podniku, lebo poznal moje manažérske schopnosti. Zatiaľ som v Tipose ako dočasný generálny riaditeľ.

Upravím teda tú otázku: ako by ste odpovedali na výhradu, že nie je vzorom transparentnosti, ak sa šéfom štátnej firmy stane človek z mediálnej agentúry, ktorá dlhodobo pracovala pre OĽaNO?

Transparentnosť ukáže výberové konanie, zatiaľ je to z mojej strany dočasná výpomoc.

Opustil by manažér dobré miesto v súkromnej firme a išiel na dočasnú pozíciu vo vedení štátnej lotérie, ak by nemal aspoň nadpriemernú šancu, že uspeje v riadnom výberovom konaní?

Takúto nadpriemernú šancu majú aj ľudia, ktorí pracovali pre Tipos predtým. Je pravdou, že mám možnosť spoznať spoločnosť zvnútra. Ak ste len „okoloidúci“, nemáte možnosť zistiť, ako firma funguje, aké sú jej vnútorné procesy, aký má potenciál. V tomto výhoda je aj vo výberovom konaní. Súkromnú sféru som opustil preto, lebo som ponuku na post v Tipose bral ako výzvu. Je to väčšia spoločnosť, než v akej som pracoval doteraz. V mediálnej agentúre som pracoval 19 rokov, myslím, že to bolo úspešné obdobie, a odišiel som v dobrom.

Ako vám pán minister vysvetlil, že chce v Tipose práve vás?

Práve

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie