Denník N

Mnohé pláže nenávratne zmiznú. Áno, aj v Chorvátsku

Obľúbená dovolenková destinácia Slovákov má pobrežie s dĺžkou vyše 5 800 kilometrov. Foto - Unsplash/Sarah Labuda
Obľúbená dovolenková destinácia Slovákov má pobrežie s dĺžkou vyše 5 800 kilometrov. Foto – Unsplash/Sarah Labuda

Ak máte v telefóne fotky z pláže, ktorú si pamätáte ako „tú najkrajšiu na svete”, dobre si ich odložte. Vaše deti a vnúčatá totiž mnohé dnešné pláže vinou globálneho otepľovania neuvidia. 

Morská hladina sa bude zvyšovať. Nie je to strašenie vedcov, je to fakt, ktorý je možné zmerať už dnes. Že ste si pri prechádzke po chorvátskom pobreží nič nevšimli? Je to možné a tu je vysvetlenie.

Doteraz sa hladina zvyšovala v priemere o pár milimetrov až centimetrov. Slovo „priemer“ je dôležité – znamená to, že niekde je nárast väčší, inde menší. Môžu za to fyzikálne vlastnosti morí a planéty.

Ešte dôležitejšie je tempo, akým bude nárast hladiny pokračovať. Doteraz bol pozvoľný, no v najbližších rokoch sa bude zrýchľovať. Už dnešní tridsiatnici a štyridsiatnici zažijú na Jadrane pol metra, možno ešte viac. Stále treba pamätať, že je to len priemerná hodnota, ktorá môže byť niekde ešte vyššia.

Devastačné účinky je najlepšie vidieť už dnes pri lokálnych záplavách, ktoré spôsobujú extrémne silné búrky. Ak ste koncom júla boli v oblasti Rijeky alebo na ostrove Krk, zažili ste výjavy z nie až takej vzdialenej budúcnosti.

K optimizmu neprispievajú ani posledné správy o topení grónskej ľadovej pokrývky. Druhý najväčší ľadovec na svete sa podľa najnovšej analýzy definitívne roztopí – moment, dokedy sme tomu mohli zabrániť, sme už prepásli.

Stúpajúca hladina morí ohrozuje pobrežia na celom svete. Zdroj – Researchgate.net/Springer Nature

Objem zamrznutej vody v Grónsku je dosť veľký na to, aby zdvihol hladinu morí a oceánov o sedem metrov. Pod vodou môžu zmiznúť nielen pláže, ale celé ostrovy aj mestá.

Zmena pre turistov aj lokálnu ekonomiku

Zánik pláží neurobí škrt cez rozpočet len dovolenkárom. Nehnuteľnosti, ktoré sa nachádzajú v pásme blízko pobrežia, môžu byť o pár desiatok rokov neobývateľné. Investícia do nich je preto spojená s vyšším rizikom.

Denník N oslovil aj viacero realitných maklérov, ktorí v Chorvátsku slovenským klientom predávajú domy a apartmány v prímorských oblastiach.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Klimatická kríza

Ekonomika, Slovensko, Veda

Teraz najčítanejšie