Denník N

Velič prehovoril: Arca klientom zmenky v plnom rozsahu nevyplatí. Dlhy si chce znížiť v oddlžení pod ochranou súdov

Šéf skupiny Arca Rastislav Velič. Foto N - Tomáš Benedikovič
Šéf skupiny Arca Rastislav Velič. Foto N – Tomáš Benedikovič

Vedenie investičnej skupiny Arca nekomunikuje s verejnosťou od začiatku júna.

Vtedy prestalo platiť svoje vydané zmenky a dlhopisy a pred veriteľmi sa obrnilo dočasnou koronakrízovou ochranou pred konkurzmi. Skupina bola ticho, aj keď množstvo držiteľov ich cenných papierov veľmi chce vedieť, čo sa deje vo vnútri a ako sa v Arce pripravuje ozdravný plán, ktorý im sľúbila.

Líder a majoritný spoluvlastník Arcy Rastislav Velič sa rozhovoril pre Denník E až teraz. Po tom, čo ho za údajne nekompetentné vedenie záchrany skupiny a vyrovnávanie jej meškajúcich záväzkov začal kritizovať zakladateľ i bývalý spoluvlastník Arcy Pavol Krúpa (rozhovor s ním je na konci tohto textu po rozhovore s Veličom). Ukázalo sa totiž, že ten si voči Arce takisto nárokuje nemalé pohľadávky.

Obaja majú na dianie v investičnej skupine úplne iné pohľady, ktoré sa už dokonca premietajú aj do právnych sporov.

Pre investorov, ktorí majú v Arce uviaznuté peniaze, je však kľúčové Veličovo priznanie, že jeho skupina zmenky a pohľadávky v stovkách miliónov eur určite v plnej miere nevráti. V hre je podľa neho už iba ich čiastočné uspokojenie v reštrukturalizácii skupiny pod ochranou súdov.

Velič však pre Arcu takúto šancu ani dostať nemusí. A to v prípade, ak ju súdy a veritelia pošlú rovno do konkurzného rozpredaja.

V ňom by však boli vo väčšej miere uspokojení iba väčší zabezpečení veritelia. Na odškodnenie malých investorov by už veľa peňazí zrejme nezostalo.

V rozhovore sa dočítate:

  • Aké sú terajšie dlhy a majetok Arcy;
  • prečo skupina nechce začať predávať svoje firmy;
  • ako sú na tom dcérske firmy skupiny;
  • čo podľa Veliča nesedí na kritike od bývalého lídra Arcy Pavla Krúpu;
  • ako je to s ručením Krúpu za zmenky Arcy;
  • a čo by Velič na svojom podnikaní zmenil, ak by Arca dokázala usporiadať terajšie dlhy.

Pred tromi mesiacmi ste veriteľom skupiny prisľúbili plán na jej ozdravenie a vyplatenie ich pohľadávok z meškajúcich zmeniek i dlhopisov. V akom stave je tento plán?

Po konzultácii s odborníkmi a ľuďmi z okolia skupiny sme sa celú situáciu rozhodli riešiť slovenskou reštrukturalizáciou alebo českým insolvenčným konaním. V ktorej z oboch krajín, kde pôsobíme, požiadame súdy o oddlženie, ešte teraz nie je jasné. Ešte to len analyzujú právne skupiny.

Kedy ste prestali veriť tomu, že Arca zvládne vykryť svoje dlhy v plnej miere aj bez pomoci súdneho oddlženia?

Rokovali sme s jedným veľmi vážnym zahraničným záujemcom o vstupe do skupiny, no koncom augusta od neho nový kapitál tak, ako sme pôvodne očakávali, nedorazil.

Vo všeobecnosti sa každý, s kým sme rokovali o vstupe, do toho obával ísť s tým, že sa môže vrátiť druhá vlna koronakrízy a celé sa to nezvládne. Od záveru augusta pracujeme na reštrukturalizácii. Momentálne je to najlepšie riešenie pre firmu a jej veriteľov.

O tom, že je ľahšie ísť českou uličkou

Kedy podáte návrh na reštrukturalizáciu alebo insolvenciu?

Príprava nie je jednoduchá, lebo na Arcu sú naviazané desiatky ďalších spoločností, ktoré pôsobia vo viacerých krajinách. Odhadom koncom septembra.

V Česku vás iste láka, že tamojšia insolvenčná legislatíva na rozdiel od slovenskej nepožaduje od dlžníkov, aby aj menším nezabezpečeným veriteľom vrátili minimálne polovicu ich pohľadávok. Česko žiadnu takúto minimálnu hranicu nemá.

Ono to nie je o minimálnej miere plnenia. Je to skôr o tom, že procesne je český insolvenčný zákon nastavený lepšie ako slovenský. Mimochodom, ľudia, čo nám s tým pomáhajú, sú poradcovia slovenského ministerstva spravodlivosti práve pre oblasť reštrukturalizácií. Pre štát pracujú na zosúladení slovenskej legislatívy s európskou.

Čo hovoria na reštrukturalizáciu vaši veritelia? V nej získajú iba časť svojich pohľadávok.

S veriteľmi sme ešte o tom nekomunikovali, veď všetky detaily ešte nepoznáme ani my sami. Na reštrukturalizácii stále pracujeme.

O miliardovom dlhu

Ak by vám súdy a veritelia povolili reštrukturalizáciu, aké vlastne sú celkové dlhy Arcy a aj celková hodnota majetku, ktorým sú kryté? A teda – v akej miere bude vedieť Arca vrátiť veriteľom ich peniaze, ktoré vložili do zmeniek a dlhopisov?

Ja očakávam, že naši klienti získajú pri oddlžení späť výrazne či určite viac ako polovicu svojich peňazí. I keď spresniť sa to, samozrejme, nedá. Pred koronakrízou boli naše záväzky a hodnota majetku Arcy na vyrovnanej hodnote zhruba jednej miliardy eur, no koronakríza, samozrejme, hodnotu firiem o niečo znížila. Zverejňovali sa aj oveľa nižšie hodnoty nášho majetku ako miliarda eur, ale to boli vymyslené čísla.

Reštrukturalizáciu vám však povolia, len ak na ňu máte dostatočnú finančnú silu. Príliš slabé firmy končia v konkurzných rozpredajoch. Má Arca na to, aby prešla oddlžením?

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Arca

Ekonomika

Teraz najčítanejšie