Denník N

Päť ekonómov hodnotí Krajniakove nápady na zmeny v dôchodkoch

Minister práce Milan Krajniak. Foto - TASR
Minister práce Milan Krajniak. Foto – TASR
  • Piatich ekonómov sme sa spýtali, čo hovoria na predstavu ministra práce a sociálnych vecí Milana Krajniaka (Sme rodina), aby pracujúce deti mohli prispievať na dôchodok svojim rodičom, a na vznik nároku na dôchodok po 40 odpracovaných rokoch.
  • Viacerí kladú napríklad otázku, či by systém nebol diskriminačný pre tých, ktorých deti odišli do zahraničia alebo ktorí z rôznych dôvodov nemajú deti. Pýtajú sa aj, čo by sa už rátalo za odpracovaný rok a čo v prípade, ak človek odpracuje 30 rokov.

Odpovedali bývalý minister financií Ivan Mikloš, šéf inštitútu INEKO Peter Goliaš, ekonóm SAV Vladimír Baláž, analytik INESS-u Radovan Ďurana a šéf Inštitútu zamestnanosti Michal Páleník.

Otázka: Minister práce v súvislosti s dôchodkovou reformou spomenul zatiaľ dve opatrenia, ktoré by chcel presadiť. Nárok na dôchodok by vznikol po 40 odpracovaných rokoch a pracujúce deti by mohli zo svojich zaplatených odvodov prispieť rodičom na dôchodok. Čo si myslíte o týchto návrhoch? Aké otázky potrebujete zodpovedať? Mali by byť súčasťou zmien v dôchodkoch, resp. dôchodkovej reformy?

Ivan Mikloš,

bývalý podpredseda vlády a minister financií

Odpracované roky ako podmienka nároku na plný dôchodok je v zásade dobré opatrenie, pretože je

Blahoželáme, máte dobrých priateľov!

Tento článok je normálne zamknutý, ale vy si ho môžete prečítať zadarmo vďaka tomu, že váš priateľ Michal Páleník je predplatiteľom Denníka N a článok vám venoval. Stačí zadať váš e-mail, nebojte sa, nikdy ho nepredáme inej firme.

Alebo môžete .

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie