Denník N

Päť ekonómov hodnotí Krajniakove nápady na zmeny v dôchodkoch

Minister práce Milan Krajniak. Foto - TASR
Minister práce Milan Krajniak. Foto – TASR
  • Piatich ekonómov sme sa spýtali, čo hovoria na predstavu ministra práce a sociálnych vecí Milana Krajniaka (Sme rodina), aby pracujúce deti mohli prispievať na dôchodok svojim rodičom, a na vznik nároku na dôchodok po 40 odpracovaných rokoch.
  • Viacerí kladú napríklad otázku, či by systém nebol diskriminačný pre tých, ktorých deti odišli do zahraničia alebo ktorí z rôznych dôvodov nemajú deti. Pýtajú sa aj, čo by sa už rátalo za odpracovaný rok a čo v prípade, ak človek odpracuje 30 rokov.

Odpovedali bývalý minister financií Ivan Mikloš, šéf inštitútu INEKO Peter Goliaš, ekonóm SAV Vladimír Baláž, analytik INESS-u Radovan Ďurana a šéf Inštitútu zamestnanosti Michal Páleník.

Otázka: Minister práce v súvislosti s dôchodkovou reformou spomenul zatiaľ dve opatrenia, ktoré by chcel presadiť. Nárok na dôchodok by vznikol po 40 odpracovaných rokoch a pracujúce deti by mohli zo svojich zaplatených odvodov prispieť rodičom na dôchodok. Čo si myslíte o týchto návrhoch? Aké otázky potrebujete zodpovedať? Mali by byť súčasťou zmien v dôchodkoch, resp. dôchodkovej reformy?

Ivan Mikloš,

bývalý podpredseda vlády a minister financií

Odpracované roky ako podmienka nároku na plný dôchodok je v zásade dobré opatrenie, pretože je

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie