Denník N

Eurofondy pôjdu do prírody a inovácií, do diaľnic menej, hovorí Remišová

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

„Rozumiem logike Európskej komisie, ktorá hovorí: mali ste 15 rokov na to, aby ste budovali cesty, stavali budovy – a teraz poďte robiť niečo, čo je inovatívne, zelené, digitálnu transformáciu,“ hovorí vicepremiérka a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová (Za ľudí).

Na diaľnice a železnice preto podľa nej dostaneme menej peňazí, aj keď ich máme v katastrofálnom stave.

Podľa vicepremiérky musíme investovať do ľudí, lebo dve tretiny pracovných miest na Slovensku zaniknú v dôsledku robotizácie.

V rozhovore okrem iného povedala:

  • V eurofondovom období 2021 – 2027 dostaneme menej peňazí na diaľnice a železnice; najmenej polovica peňazí pôjde do ochrany životného prostredia, digitalizácie a podpory inovácií.
  • Koalícia sa ešte musí dohodnúť na reformách, na ktoré minie peniaze zo 7-miliardového fondu obnovy. Následne sa rozhodne, ktoré projekty uhradí z klasických eurofondov a ktoré z fondu obnovy.
  • Čerpanie eurofondov je katastrofálne. V siedmom z desiatich rokov tohto obdobia ledva presiahlo 30 percent.
  • Odstránia byrokraciu, duplicitné kontroly a zrýchlia verejné súťaže.
  • Na boj s pandémiou a hospodárskou krízou napokon nepresunuli z eurofondov 2 miliardy, ktoré boli voľné, ale 1,2 miliardy.

Na tento rozhovor ste pár minút meškali, lebo máte, ako sme sa dozvedeli, kvôli eurofondom nahustený program. Čo ste dnes vyriešili?

Ráno sme mali stretnutie s pánom ministrom financií. Riešili sme prepojenie medzi fondom obnovy a eurofondmi tak, aby investičný aj reformný plán dávali zmysel. Pred stretnutím s vami, keďže máme sklz v čerpaní eurofondov, čo je bremeno, ktoré nám zanechala bývalá vláda, som s tímom na ministerstve prechádzala opatrenia, aby sa čerpanie zrýchlilo. Od októbra prejde pod nás Integrovaný regionálny program, kde sú obrovské problémy. Povedala by som, že je to jeden z najhoršie manažovaných programov, žiadatelia čakajú len na kontrolu verejného obstarávania roky. V priebehu pár týždňov navrhneme zásadné zjednodušenia celého procesu, pôjdeme až do manažérskych procesov.

Chápeme to správne, že vy ste osoba, ktorá rozhoduje o rozdelení eurofondov na ďalších sedem rokov?

V tomto programovacom období je celý systém nastavený ináč, za riadenie eurofondov sú zodpovedné jednotlivé ministerstvá, ktoré sú takzvané riadiace orgány. V programovacom období, ktoré sa začne budúci rok od januára a skončí sa v roku 2027, bude za to zodpovedný môj rezort.

Minister financií Heger so svojím tímom pracuje od začiatku júla na reformnom pláne, ktorý by sa mal financovať z Fondu obnovy a rozvoja. Slovensko môže z neho získať takmer sedem miliárd eur. Do akej miery mu môžete do toho hovoriť?

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Plán obnovy EÚ

Rozhovory

Veronika Remišová

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie