Denník N

Štefan Kišš: Kažimír je krstným otcom hodnoty za peniaze, Matovič a Heger nám dali silný mandát

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Štefan Kišš je jeden z najvplyvnejších slovenských úradníkov. Riaditeľom Útvaru hodnoty za peniaze je od jeho vzniku v čase ministrovania Petra Kažimíra. Projekt, ktorý spolu s nebohým kolegom Martinom Filkom a viceguvernérom NBS Ľudovítom Ódorom navrhol, nielenže prežil odchod vlády Smeru, ale po nástupe Matovičovej koalície je ešte aj výrazne posilnený.

Kišš tvrdí, že už teraz fakticky kontrolujú základné nastavenie každej investície nad milión eur, a verí, že od budúceho roka to bude zo zákona povinné. A bojuje za to, aby na investície videli jeho ľudia oveľa skôr ako tesne pred verejným obstarávaním a na konci zasa až do ich odovzdania štátu. Aj vďaka tomu by totiž podľa neho vedeli štátu ušetriť zbytočné výdavky.

Kišš je jedným z lídrov tímu, ktorý chystá reformný plán, cez ktorý bude Slovensko pýtať Európsku komisiu o 7 miliárd z fondu obnovy. Dáva najavo, že sa bojí, aby tieto peniaze neskončili v byrokracii podobnej kohéznym fondom.

Uznáva, že revízie Útvaru hodnoty za peniaze boli doteraz oveľa úspešnejšie v analýze ako v ich reálnom dosahu na zmeny. Aj tu je optimista, verí, že premiér posilní Implementačnú jednotku na úrade vlády, ktorá by mala pomáhať nasadzovaniu opatrení, ktoré obsahujú revízie výdavkov.

Spoluprácu s novou vládou si Kišš pochvaľuje. Vysvetľuje, že s ňou napríklad prišiel evidentný tlak na znižovanie jednotkových cien pri verejných nákupoch.

Kedy bude Útvar hodnoty za peniaze posudzovať všetky investičné projekty nad milión eur, ako to hneď po vzniku vlády ohlásil premiér?

Už sa to deje, ale zatiaľ je to neformálne. Ministerstvá nám už posielajú všetky investičné projekty na posúdenie, hoci to zatiaľ formálne je ich povinnosť iba pri investíciách nad 40 miliónov a pri IT nad 10 miliónov. Od vzniku novej vlády nepoznám podpísaný investičný projekt nad milión eur, ktorý by sme neposúdili. Ale mohlo sa to stať. V rozpočte na budúci rok bude minimum vopred schválených projektov, ministerstvá dostanú peniaze na nové projekty, až keď prejdú schválením z pohľadu hodnoty za peniaze. Peniaze na ne zatiaľ počkajú v rozpočte v takzvanej všeobecnej pokladničnej správe, kým ten-ktorý projekt nebude mať hotové posúdenie aj od nás. Dôležité je, že ministerstvá nám musia predložiť projekt tak, aby z neho bolo jasné, že v prvom rade vychádza z jasnej investičnej stratégie a jeho náklady sú nižšie ako spoločenské prínosy, následne sa budeme baviť, či sa to dá urobiť lacnejšie.

Čo znamená, že projekt spadá do nejakej stratégie? Veď nič také ministerstvá nemajú, zatiaľ neprešla ani len metodika výberu cestných a železničných projektov.

Ministerstvá budú musieť

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Hodnota za peniaze

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie