Denník N

Mičovský: Môj odchod z ministerstva pôdohospodárstva je plnohodnotný výmysel

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Najskôr sa minister pôdohospodárstva Ján Mičovský dostal s farmármi do sporu pre presun časti automaticky vyplácaných priamych platieb na eurofondy. Neskôr sa im nepáčilo, že im ide zvyšovať nájmy za štátnu pôdu či že namiesto ozajstných reforiem sa údajne venuje drobnostiam. Farmári tiež upozorňujú, že Mičovský s lesníckym vzdelaním a bez praxe na vyšších manažérskych postoch nezvláda riadenie ministerstva.

Začiatkom septembra od neho začali odchádzať poradcovia, odchod ohlásil aj nový šéf Pôdohospodárskej platobnej agentúry, ktorého si Mičovský vybral len pred pár mesiacmi. V kuloároch domáceho agrosektora i politiky sa hovorí o jeho presune na ministerstvo životného prostredia.

Pre zaneprázdnenosť na rozsiahlu kritiku napokon reagoval iba písomne, aj keď Denník E mal záujem o konkrétnejší osobný rozhovor. V odpovediach však aspoň naznačil, že o využitie nových eurofondov z pokoronakrízového fondu obnovy chce zabojovať aj jeho rezort. Chcel by ich na pozemkovú reformu, lepšie odškodňovanie rizík z klimatických zmien či na prechod na prírode bližšie pestovanie lesov. Farmárom odkazuje, že sa bude snažiť o výrazné zvýšenie ich dotovania z národného rozpočtu krajiny. Dnes totiž slovenskí farmári na rozdiel od konkurentov zo západnej Európy v dominantnej miere získavajú podpory len zo spoločného rozpočtu EÚ.

Ako vnímate kritiku farmárov aj vášho, donedávna hlavného poradcu Martina Ondráša, že na ministerstve sa namiesto ozajstných reforiem riešia len drobné problémy jednotlivých farmárov a že po sľuboch ministra by mali prísť už aj konkrétne reformné kroky? 

Nespokojnosti farmárov rozumiem. Zásadné zmeny, nech už sú akokoľvek potrebné, totiž vždy vyvolávajú obavy. Moja odpoveď na tieto obavy je taká, že ja i moje ministerstvo budeme všetkými možnými prostriedkami podporovať každého, kto aktívne chápe nevyhnutnosť zvýšiť kriticky zanedbanú produkciu potravín ruka v ruke s tým, ako zvýšime aj odolnostný potenciál našej krajiny voči klimatickým zmenám a ďalšej devastácii. A to, že na ministerstve

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Agro

Ján Mičovský

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie