Denník N

Vláda v tajnom dokumente plánuje veľké zmeny v daniach do 2 rokov a skokový rast platov učiteľov

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Vládny reformný plán rieši osem oblastí, v ktorých sa chceme uchádzať o európske peniaze z Fondu obnovy a rozvoja. Slovensko môže z neho získať asi sedem miliárd eur.

Za vládny plán reforiem zodpovedá minister financií Eduard Heger (OĽaNO). Kým ho vláda zrejme 15. októbra pošle na odobrenie do Bruselu, musí získať súhlas koaličnej rady, aby sa reformy aj začali robiť. Z pracovnej verzie dokumentu zo začiatku septembra sme vybrali opatrenia, ktorými by vláda chcela meniť dane, dôchodky, pravidlá pre verejné financie.

Väčšina aktuálneho dokumentu vznikla v čase, keď sa predpokladalo, že nám Európska komisia dá z fondu obnovy peniaze na reformy na základe takzvaných míľnikov. Návrh plánu tak napríklad ráta aj so skokovým nárastom platov učiteľov a jeho tvorcovia počítali s tým, že sa to zaplatí z tohto fondu. Dnes je už zrejmé, že platy sa z fondu obnovy zaplatiť nemôžu.

Do 15. októbra sa autori dokumentu pokúsia prerobiť ho tak, aby oveľa podrobnejšie opisoval aj plán investičných výdavkov.

Dokument pri väčšine z ôsmich reformných oblastí nemá vyčíslené náklady na reformu. Tam, kde odhady sú, je zrejmé, že pôjde často nielen o zásadné, ale aj nákladné zmeny.

Napríklad plánovaná rozsiahla reforma školstva je aj veľmi nákladná. Ak by išlo všetko podľa plánu, v najbližších rokoch by stála niekoľko miliárd eur, z toho len zvýšenie platov učiteľov miliardu. Alebo reforma starostlivosti o duševné zdravie, ktorá je súčasťou veľkých zmien v zdravotníctve, by v rokoch 2021 až 2026 stála dokopy približne 800 miliónov.

Veľké veci vláda chystá aj v daniach a dôchodkoch. Pri daniach chce zmeniť daňový mix tak, aby sa menej zdaňovala práca a viac spotreba, majetok a negatívne externality. Plánuje tiež zmeny v štátnych dôchodkoch, aj v druhom pilieri a základné zmeny chce dať do ústavného zákona, ktorý má platiť už od decembra.

Tu je prehľad navrhovaných zmien:

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Plán obnovy EÚ

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie