Denník N

Keď odborári vyhrajú bez boja

Karikatúra Shooty / kalendár Profesia.sk 2014
Karikatúra Shooty / kalendár Profesia.sk 2014

„Kompromisný“ návrh minimálnej mzdy 623 eur je v skutočnosti víťazstvom odborárov.

Autor je analytik INESS

Človek sledujúci médiá mohol nadobudnúť pocit, že pri dohadovaní sa o výške minimálnej mzdy na budúci rok odborári prehrali. A že minister práce sa dohodol so zamestnávateľmi. Napriek tomu, že takto nejako to vykresľujú aj samotné strany tripartity, v skutočnosti odborári vyhrali. A to je veľmi zlá správa pre zaostávajúce regióny a znevýhodnených nezamestnaných.

Minimálna mzda vo výške 623 eur nie je žiadny kompromis. Kompromis sa hľadá v ekonomickom kontexte. Nie aritmeticky medzi dvoma návrhmi. V druhom štvrťroku 2020 prvýkrát v histórii Slovenskej republiky poklesla priemerná mzda. Jej odhadovaný rast za celý rok je na úrovni dvoch percent. A to len preto, že ho hore ťahá rast vo verejnom sektore na úrovni 6,1 percenta.

V súkromnom, ktorý tvorí hodnoty a reaguje na to, čo sa deje okolo neho, je očakávaný rast 0,6 percenta. A tu treba pripomenúť, že tento rok zvýšili politici minimálnu mzdu na 580 eur o rekordných 11,5 percenta. Teda minimálna mzda tento rok rastie najmenej šesťkrát rýchlejším tempom ako priemerná.

Do toho asi nie je potrebné pripomínať, že nielen eurozóna a Európa, ale takmer celý svet sú v recesii. A taktiež nie je potrebné pripomínať, že Slovensko je malá otvorená krajina, ktorá silno reaguje na zahraničné výkyvy v dopyte. Zažili sme to pred siedmimi rokmi, keď sme mali v piatich okresoch na Slovensku vyššiu mieru nezamestnanosti ako 30 percent.

V takomto ekonomickom kontexte prišiel minister práce s „kompromisným“ návrhom na rast minimálnej mzdy o 7,4 percenta. Znova viac ako dvojnásobný rast oproti očakávanému rastu priemernej mzdy na budúci rok. Teda ide sa presne v tom štýle zvyšovania, aké

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Minimálna mzda

Ekonomika, Komentáre

Teraz najčítanejšie