Denník N

Namiesto kosenia trávnika píšu petíciu proti logistickému centru. Čo sa deje v zlatom trojuholníku pri Dunajskej Strede

Nové logistické centrum má vyrásť dvadsať metrov od najbližších rodinných domov. Foto - Tomáš Grečko
Nové logistické centrum má vyrásť dvadsať metrov od najbližších rodinných domov. Foto – Tomáš Grečko

Mala to byť idylka. V obytnej zóne na okraji Veľkých Dvorník chceli ľudia ujsť pred mestom. Tešili sa na pokojný život v domoch s bazénmi a so záhradkami. To sľuboval aj územný plán. Za cestou sa však začína iná obec a iné plány.

Nové logistické centrum sa bude nachádzať v „zlatom triangli“ medzi Bratislavou, Viedňou a Budapešťou, tvrdí v propagačných materiáloch spoločnosť Panattoni, ktorá plánuje výstavbu centra na Žitnom ostrove.

Oveľa bližšie je však iný trojuholník – obytné štvrte obcí Veľké Dvorníky, Kútniky a mesto Dunajská Streda.

Doslova na skok k logistickému parku – asi dvadsať metrov – to budú mať obyvatelia ulíc Agátová, Tichá a Jasná z Veľkých Dvorník. Výstavba centra by však mohla zasiahnuť viac ako tritisíc obyvateľov z viacerých obcí.

Na Agátovej ulici vo Veľkých Dvorníkoch býva aj bývalý prezident policajného zboru Jaroslav Spišiak. „Zvýši to hluk, zhorší to životné podmienky a znehodnotí naše nehnuteľnosti,“ sťažuje sa. Je jedným z tisícov obyvateľov, ktorí sa podpísali pod petíciu, aby zastavili plány developera.

Na ich čele stojí Zsolt Bindics, ktorý býva vo Veľkých Dvorníkoch pár domov od bývalého policajného prezidenta. Energický štyridsaťjedenročný podnikateľ je známy vďaka značke Veselá paradajka. V roku 2014 bol finalistom súťaže Podnikateľ roka.

Mapa vzťahov s navrhovaným logistickým parkom. Prerušovaná čierna čiara je cesta tretej triedy, červené body označujú plánované výjazdy z logistického parku. Zdroj údajov – Kataster nehnuteľností, Enviroportál, územné plány obcí

Proti sebe majú spoločnosť Panattoni, pôvodom z americkej Kalifornie. Nejde o žiadneho nováčika – v developerskom biznise je 34 rokov. V Európe postavila viac ako 10 miliónov štvorcových metrov priemyselných hál a parkov.

Jej projekt na Žitnom ostrove je rozlohou aj počtom nakladacích dokov dvakrát väčší než logistické centrum Amazonu v Seredi. Areál má mať 28 hektárov. To je 39 futbalových ihrísk.

„Nechcel som tomu veriť,“ hovorí Bindics. „Dozvedeli sme sa to náhodou, nikto nám nič nepovedal. Dokonca ani náš starosta o tom nevedel. Ten sa to dopočul od nás.“

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Životné prostredie

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie