Denník N

Decodom krízu prežije, dlhy vyrovná do konca roka a nechá si vyše dve tretiny zamestnancov

Vladimír Šrámek - Foto TASR
Vladimír Šrámek – Foto TASR

Topoľčiansky Decodom nie je so zhruba 80-miliónovými tržbami len jednou z najväčších domácich nábytkární, ale po celej krajine si vybudoval aj sieť vlastných predajní nábytku, a tak sa stal pre Slovákov ešte viditeľnejší. Dlhodobo ziskovú firmu však už predvlani spomalila premiérová strata a do existenčných problémov ju zhodilo jarné zatvorenie predajní nábytku vyvolané pandémiou.

O tom, ako firma prechádza náročným procesom ozdravenia, prečo si jej lídri prvýkrát zavolali na pomoc externých poradcov, ale aj o tom, ako jej majiteľov koronakríza naučila lepšie hľadať a zmazávať aj vlastné slabiny pri jej riadení, sme hovorili so spolumajiteľom Decodomu Vladimírom Šrámekom.

V rozhovore sa dočítate aj o tom:

  • koľko zamestnancov musí Decodom prepustiť,
  • ako zmení sieť svojich predajní,
  • prečo nie sú terajšie dlhy po lehote splatnosti pre firmu až takým veľkým problémom,
  • prečo nemôže za problémy firmy iba koronakríza,
  • čo by si teraz najviac prial od politikov.

Ako sa vám darí stabilizovať firmu po stratách tržieb z koronakrízy a zatvorení predajní nábytku? A na aký výkon oproti normálu beží momentálne Decodom?

Dnes sú to už dve neporovnateľné obdobia. Pred koronou to bol jeden biznis systém. No po tom, čo sa počas korony na sedem týždňov zavreli všetky predajne nábytku, nastala pre náš biznis nová fáza. Koronakríza nás dostala do úplne iného sveta. Decodom pred koronou a po nej sa nedá porovnávať. Kým pred koronou nám firma prinášala mesačné tržby prevyšujúce šesť miliónov eur, teraz sme na mesačnej báze nastavení na tržby zhruba v objeme 4,7 milióna eur. To je objem, ktorý nám trh vie generovať. Firmu teraz revitalizujeme, prechádza významnými zmenami a som presvedčený, že ju urobíme podstatne stabilnejšou. Ozdravujeme ju a som presvedčený, že ju aj zastabilizujeme. Boli sme síce prvou firmou, ktorá tu ohlásila po nástupe koronakrízy hromadné prepúšťanie, čo vyvolalo dosť veľkú paniku, ktorá mala v konečnom dôsledku nepriaznivý vplyv aj na našich obchodných partnerov a bankové domy, no už to celé smeruje k lepšiemu.

V rámci ozdravenia ste pôvodne chceli znížiť stav zamestnancov z vyše 1150 na zhruba 650. Ako ste reálne dodnes znížili počet pracovníkov?

Naozaj sme museli pristúpiť k prepúšťaniu. Ale napokon

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Firmy

Ekonomika

Teraz najčítanejšie