Denník N

Štát by nemal zdaňovať vzduch, ale len reálne zarobené peniaze, hovorí daňový expert

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Poradenská spoločnosť EY spolu so Slovenskou asociáciou finančníkov, Slovenskou komorou daňových poradcov a s Americkou obchodnou komorou na Slovensku sa podieľala na príprave dokumentu Daňový manifest 2020. Ten obsahuje päť oblastí s návrhmi opatrení na podporu slovenského podnikateľského prostredia z pohľadu daní.

O daňovom manifeste a chystanej daňovej reforme sa rozprávame s Richardom Panekom, partnerom daňového oddelenia EY na Slovensku.

V rozhovore sa dočítate:

  • prečo sa daňoví experti rozhodli pripraviť návrh zmien v daňovej oblasti a čo navrhujú riešiť,
  • aká bola reakcia úradníkov na ministerstve financií,
  • v ktorej daňovej oblasti sa podmienky pre podnikateľov za firmy za posledné roky zjavne zhoršili,
  • aké je hodnotenie prvého vládneho návrhu daňovej reformy, ktorý sa objavil v týchto dňoch.

Prečo dali odborníci hlavy dokopy a pripravili daňový manifest, ktorý obsahuje návrh zmien v daňovej oblasti? Je to pokus o načrtnutie kontúr daňovej reformy? Prišli ste s ním skôr ako vláda. 

Bolo to spontánne. Návrhy na zmeny daní v manifeste nevznikli zo dňa na deň, ale zbierali sa postupne. Vychádzali z dlhodobo neriešených problémov v tejto oblasti. V lete, keď sme manifest pripravovali, sa objavila možnosť financovať zmeny zo vznikajúceho európskeho fondu obnovy. Už vtedy sa uvažovalo o tom, že aspoň časť z týchto peňazí by sa mohla použiť na štrukturálne zmeny v daniach.

Váš daňový manifest sa však nerovná daňovej reforme. Riešite tam problémy pri zdaňovaní firiem a podnikateľov. Nehovorí sa tam o daniach zamestnancov, zdaňovaní majetku, spotrebných daniach…

Pri príprave manifestu sme použili inú optiku ako pri reforme. Nie je to reformný plán. Obrazne povedané, pri príprave manifestu sme používali lupu a pinzetu. Pri daňovej reforme sa používa žeriav a helikoptéra.

V našom manifeste riešime korporátne dane. Na Slovensku máme firmy, ktoré vedia ekonomiku posunúť ďalej. Sú špecifické, ale problémy pri ich zdaňovaní sú veľmi podobné. Chceli sme načrtnúť ich riešenie. Určite sme nemohli postihnúť všetko, ale snažili sme sa vybrať principiálne veci.

Základom našich návrhov je, nech

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Dane a odvody

Rozhovory

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie