Denník N

Ako nerobiť biznis

Pouličný predavač v Tbilisi. Podľa rebríčka Doing Business je kvalita podnikateľského prostredia v Gruzínsku 7. najlepšia na svete, Švajčiarsko je 36. Foto - TASR/AP
Pouličný predavač v Tbilisi. Podľa rebríčka Doing Business je kvalita podnikateľského prostredia v Gruzínsku 7. najlepšia na svete, Švajčiarsko je 36. Foto – TASR/AP

Rebríček Doing Business má problémy s manipuláciou údajov a zneužívaním jeho výsledkov na politický boj. Tým najzávažnejším je však jeho ideologická podstata.

Autor je ekonóm, Prognostický ústav SAV

Od roku 2003 publikuje Svetová banka svoju vlajkovú publikáciu Doing Business (Robiť biznis). Rebríček podnikateľského prostredia pokrýva 190 krajín sveta. Pomocou štandardizovanej metodológie porovnáva podmienky na podnikanie v zmysle nákladov na zriaďovanie firiem, platenie daní, lehôt na vybavenie stavebných povolení či nákladov na súdne spory.

Rebríček sa stal kultovou publikáciou pre ministrov hospodárstva, zahraničných investorov i ekonomických žurnalistov. Poradie v rebríčku sledujú vlády s rovnakým záujmom ako priaznivci futbalu majstrovstvá sveta. Prepad určitej krajiny v ňom sa používal ako dôkaz zlej politiky vlády.

Koncom augusta však Svetová banka oznámila, že v rebríčkoch publikovaných v rokoch 2017 a 2019 sa objavilo „viacero nezrovnalostí“. Interný audit bude overovať „zber údajov a integritu rebríčka“. Do ukončenia auditu sa rebríček nebude ďalej publikovať. Za nezáživným a vyhýbavým jazykom globálnej inštitúcie sa však skrývajú šťavnatejšie príbehy.

Viaceré krajiny poňali svoju pozíciu v rebríčku ako nástroj na globálny marketing. Za niekoľko rokov sa v Doing Business priam zázračne posunuli Azerbajdžan a Čína. Napríklad Čína bola ešte pred piatimi rokmi na 90. mieste. V tomto roku je už na 32. mieste. Úžasným skokanom je aj India. Zo 142. miesta v roku 2016 vyskočila na 63. miesto v tomto roku.

Pri zachovaní zvyškov zdravého rozumu sa musíme opýtať, či sa v takých obrovských krajinách ako Čína a India podnikateľské prostredie naozaj zázračne zmení za pár rokov.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Komentáre

Teraz najčítanejšie