Denník N

Týždeň v európskej ekonomike: Hospodárstvo Únie zasiahne aj druhá vlna pandémie

Protesty proti povinnému očkovaniu v Rakúsku. Foto - TASR/AP
Protesty proti povinnému očkovaniu v Rakúsku. Foto – TASR/AP

Autori pracujú pre portál Euractiv.sk

  • Európska ekonomika pocíti aj druhú vlnu pandémie, riešenie nemusí priniesť ani vakcína.
  • Pre emisné plány Únie bude kľúčové rozšírenie emisného trhu a renovácie budov.
  • Európske cloudové riešenie je zatiaľ najmä francúzsko-nemecké.

1. Čo spôsobí európskej ekonomike druhá vlna pandémie?

V Európe opäť rastú počty nakazených, hospitalizovaných aj úmrtí spôsobených COVID-19. A krajiny opäť pritvrdzujú opatrenia. Zo štatistického hľadiska je to marginália, no dobre ilustruje situáciu – predseda Rady Charles Michel odložil samit lídrov EÚ, ktorý sa mal konať tento štvrtok a piatok. Musel ísť do karantény, jeden z jeho strážcov mal pozitívny test.

Žiadna z krajín EÚ nateraz neplánuje totálny lockdown. Reštrikcie však postupne obmedzujú pohyb medzi regiónmi, verejné i súkromné akcie, otváracie hodiny v reštauráciách a baroch a ďalšie aktivity.

Prečo je to dôležité

Prvá vlna pandémie spôsobila EÚ pravdepodobne najhoršiu hospodársku krízu v povojnovej histórii. Ďalší takýto prepad hospodárstva by mohol byť ešte vážnejší, a to aj pre dlhodobú dôveru v ekonomiku.

Predpokladajme, že žiadna z krajín EÚ nebude musieť nasledovať príklad Izraela a zaviesť znova lockdown. Opatrenia budú skôr regionálne, cielené na najpravdepodobnejšie centrá šírenia nákazy. Aj tak však budú mať ekonomickú cenu.

Cestovanie a spoločenský život sa neobnovia minimálne dovtedy, pokiaľ nebude dostupná a rozšírená vakcína. V optimistickom prípade to znamená polovicu roka 2021. Turistický sektor tak čaká mizerná zimná sezóna a veľmi problematické leto 2021. Aj po ukončení obmedzení sa bude turizmus, najmä medzinárodný, spamätávať len postupne.

Ťažké časy čakajú aj kultúrny a kreatívny sektor, predovšetkým jeho „nedigitálnu“ časť. Časť aktivít sa dá preniesť do online priestoru, no ekonomická životaschopnosť sektora, jeho podiel na ekonomike i zamestnanosti budú ohrozené.

Cestovné obmedzenia budú aj naďalej trápiť tie európske podniky, ktoré sú závislé od zahraničnej pracovnej sily. Po skúsenostiach s prvou vlnou sa už asi krajiny nevrátia k úplnému zatváraniu hraníc, no potrebné kontroly, testovanie a zložitejšia logistika im určite zvýšia náklady.

V čom môže byť problém

Kľúčovým faktorom sa zdá byť

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Európska únia

Ekonomika

Teraz najčítanejšie