Denník N

Pri tvorbe národného plánu obnovy vláda arogantne ignoruje svojich partnerov

Vláda sa nebaví prakticky s nikým. Je to nanajvýš nekompetentný prístup a ak to tak pôjde ďalej, nemôže to dopadnúť dobre.

Autorka je poslankyňou Európskeho parlamentu za stranu Smer

Dohoda na balíku obnovy EÚ budúcej generácie, ku ktorej sa napriek svojmu minimálnemu prínosu ihneď po prílete z Bruselu koncom júla prihlásil premiér Matovič, je pre Slovensko stále dobrou správou. V eufórii vtedy oznámil širokú verejnú diskusiu o tom, do akých reforiem by mali byť európske peniaze na Slovensku investované. Už o pár týždňov máme Európskej komisii predložiť národný plán obnovy na posúdenie. Jeho príprava pritom napriek slovám predsedu vlády doposiaľ prebiehala absolútne pokútnym spôsobom.

Plán obnovy sa tvoril za zatvorenými dverami a vláda v tejto veci svojich partnerov arogantne ignoruje. Potom, ako sa vládni predstavitelia na čele s premiérom „zľutovali“, začali odkazy týkajúce sa národného plánu obnovy „unikať“ smerom k verejnosti prostredníctvom médií. To však nemožno označiť inak ako za veľmi nedôstojné.

Osvedčenou praxou totiž aj v minulosti bolo, že o dôležitých otázkach týkajúcich sa koncepčného využívania finančných prostriedkov z európskych fondov sa rokovalo napríklad na úrovni hospodárskej a sociálnej rady, v ktorej sú zastúpení tak zástupcovia vlády, ako aj zamestnávateľov a odborov.

Do tvorby dlhodobého reformného plánu, ktorý má presiahnuť štandardné štvorročné obdobie fungovania súčasnej vládnej koalície, je navyše okrem sociálnych partnerov nevyhnutné zapojiť aj zástupcov univerzít či vedecko-výskumných pracovísk, stavovských organizácií pôsobiacich v školstve a v zdravotníctve či zástupcov všetkých relevantných demokratických politických strán. So svojimi návrhmi nemali doposiaľ možnosť prísť dokonca ani zástupcovia samosprávy, čo je absolútne neprijateľné.

Význam účasti a schopnosť dosiahnutia konsenzu všetkých relevantných partnerov pri vytváraní takýchto strategicky dôležitých dokumentov si predstavitelia koalície akoby neboli schopní uvedomovať. Nezávisí pritom, či sú zastúpení vo vláde, v Národnej rade alebo aj v Európskom parlamente.

Najlepším príkladom je klub najsilnejšej vládnej strany, ktorý sa, bohužiaľ, ukazuje ako panoptikum politicky nekompetentných ľudí bez elementárnych znalostí v oblasti fungovania štátu, Európskej únie či samotného legislatívneho procesu. Je pritom jedno, či si vyberieme predsedu klubu Šipoša, zabávača Pročka, tanečníka Ňarjaša, bývalú hviezdu reality šou Tabák alebo rôznych náboženských „tmárov“.

Ten výpočet je skutočne dlhý. Niet divu, že je celý Matovičov poslanecký klub schopný venovať sa zvyčajne len samým nezmyslom namiesto budúcnosti krajiny. Aj preto je nesmierne dôležité, aby sa tých niekoľko kompetentných a skúsených koaličných poslancov zasadilo v súvislosti s prípravou národného plánu obnovy za dôslednú a zmysluplnú diskusiu. Priestor na to by napokon mohli využiť aj na dnešnej mimoriadnej parlamentnej schôdzi.

Bez prínosu jednotlivých relevantných aktérov nie je možné riešiť výzvy, ktoré pred našou krajinou s najväčšou pravdepodobnosťou už v blízkej budúcnosti budú stáť. Či už ide o boj proti klimatickým zmenám, prípravu na starnutie obyvateľstva a s tým spojenú demografickú krízu, digitálnu transformáciu, rýchlejšie vyrovnávanie regionálnych rozdielov či napríklad pripravenosť na budúce možné pandémie. Európske peniaze z balíka obnovy nám ponúkajú jedinečnú príležitosť, ako nastaviť fungovanie krajiny pre jej občanov s ohľadom na potreby a požiadavky 21. storočia. Ide tu o vytváranie vízie modernizácie Slovenska na niekoľko rokov dopredu, na ktorej je zhoda veľkej časti našej spoločnosti jednoducho nevyhnutná.

Vláda sa napriek tomu nebaví prakticky s nikým. Je to nanajvýš nekompetentný prístup a ak to tak pôjde ďalej, nemôže to dopadnúť dobre. Dohoda na balíku obnovy EÚ budúcej generácie je symbolom zomknutia sa a spolupráce v rámci Európskej únie. Spôsob, keď si vládna koalícia pri príprave národného reformného plánu zvolila úplne opačný, elitársky prístup, je preto absolútne neakceptovateľný.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Plán obnovy EÚ

Politici píšu

Komentáre

Teraz najčítanejšie